JendaOsobní výzvaI. řada

Velikonoční věnec

„Kynuté těsto je super klasika. Vždy jsme dělali jen mazanec, ale věřím, že od teď to bude moje nová tradice.“

110 g másla
1 špetka soli
1 vejce
250 ml mléka
moučkový cukr
2 žloutky
1 balení vanilkového cukru
1 lžíce hrozinek
500 g polohrubé mouky
30 g droždí
1 lžíce citronové kůry
mouka
100 g cukru
0,5 lžičky vanilkové pasty
rozmarýn na ozdobu

Připravíme kvásek ze 100 ml vlažného mléka, do něj rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky a v teple necháme vzejít.

Máslo, vanilkový cukr a žloutky utřeme, přidáme mouku, sůl, citronovou kůru a vanilkovou pastu. Kváskem a vlažným mlékem zaděláme těsto. Když těsto zhoustne, hněteme je tak dlouho, dokud nepřestane lepit. Poté zapracujeme hrozinky a přikryté utěrkou necháme kynout 50 minut. Z těsta potom vyválíme 4 prameny, upleteme cop a spojíme ho do věnce.

Náplň do skořápek

2 vejce
70 g cukru krystalu
60 g hladké mouky
20 g kakaa
3 lžíce oleje
špetka soli

Vejce vyšleháme do pěny, přidáme olej, kakao, mouku a cukrářským pytlíkem naplníme prázdné skořápky.

Dokončení

vejce
mléko

Věnec přesuneme na vymazaný plech, doprostřed dáme v alobalu zabalenou čočku, kvůli tvaru, a necháme 20 minut kynout. Poté potřeme vejcem s mlékem a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Až se těsto zapeče, zmírníme teplotu na 175 °C a dopečeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.