JendaKreativní výzvaI. řada

Kraslice s čokoládovou ganache

„Klasický piškotový korpus je moje oblíbená věc a vytvořit 3D vejce je opět výzva. Zdobení kraslic je moje velmi slabá stránka!”

Korpus

270 g smetany 33%
270 g silné kávy
105 g kakaa
300 g čokolády 70%
630 g hladké mouky
9 g jedlé sody
12 g prášku do pečiva
9 g soli
450 g másla
600 g cukru
9 vajec

Připravíme si tři hluboké plechy, vyložíme pečicím papírem a troubu předehřejeme na 170 °C. V kastrolu přivedeme k varu smetanu, přidáme kávu, kakao a nasekanou čokoládu. Počkáme minutu, vymícháme do hladka a dáme stranou. Nasypeme do mísy mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl a dáme stranou. Ušleháme máslo s cukrem do pěny a postupně přidáváme vejce. Přidáme sypkou směs, poté čokoládovou směs, rovnoměrně rozdělíme do pekáčku, uhladíme a dáme péct na cca 35 minut. Korpusy necháme vychladnout a poté z nich vykrájíme kola, ze kterých sestavíme vejce.

Čokoládový krém

450 g cukru
225 g másla
450 g smetany 33%
450 g čokolády 75%

Nasypeme cukr do hrnce a necháme rozpustit na karamel. Přidáme máslo, poté i smetanu a mícháme do hladka. Horkou směs nalijeme na nasekanou čokoládu, necháme odstát minutu, rozmícháme do hladka a necháme vychladnout.

Potahová hmota

250 g marcipánu
250 g fondánu
zlaté třpytky
kapka vodky

Marcipán a fondán zpracujeme do jedné hmoty, část oddělíme a necháme světlou. Do zbytku přidáme trochu zeleného barviva, opět oddělíme polovinu a do jedné přidáme ještě větší množství zeleného barviva. Vzniknout nám tak 3 části.

Bílková poleva

2 bílky
300 g moučkového cukru

Bílky vymícháme s cukrem do husté pěny.

Dokončení

Z korpusu vyřežeme kola, která skládáme na sebe, promazáváme je čokoládovým krémem a následně seřízneme do tvaru vejce.

Rozválíme potahovací hmoty a vyřežeme tvary, jako jsou banánové listy a střídavě s nimi pokryjeme vejce.

Nakonec ozdobíme třpytkami, které necháme namočené ve vodce, a puntíky z bílkové polevy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.