AničkaKreativní výzvaI. řada

Perníková kraslice

„Když se řeknou Velikonoce, já si prostě vybavím vajíčka a perníčky. Proto jsem dostala nápad, udělat vejce z perníkového těsta. Nikdy jsem ještě kraslici z korpusů nesestavovala a s fondánem nemám skoro žádné zkušenosti. Ale tentokrát to risknu.”

Korpusy (2 kusy)

Všechny ingredience pokojové teploty.

6 vajec
300 g polohrubé mouky
14 g kakaa
200 g cukru krupice
76 ml oleje
76 ml studené vody
46 ml mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
4 čajové lžičky perníkového koření

Vyložíme si dno forem a troubu předehřejeme na 170 °C. Oddělíme žloutky od bílků a bílky vyšleháme se špetkou soli a studenou vodou do pevna. Poté postupně přišleháme cukr, až bude hmota pevná, dále po jednom opatrně žloutky, mléko a olej. Nakonec ručně stěrkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a se 4 lžičkami perníkového koření. Pečeme asi 60 minut na 170 °C.

Citronový krém

200 ml vody
100 ml citronové šťávy
kůra z ½ citronu
100 g cukru krupice
3 polévkové lžíce cukru moučka
250 g změklého másla

Mezitím si připravíme krém. Do hrnce dáme vodu, citronovou šťávu, cukr, kůru, škrob a dobře rozmícháme. Uvaříme hustý puding, který za občasného míchání necháme vychladnout. Máslo vyšleháme se 3 polévkovými lžícemi cukru moučka a postupně do něho zašleháváme vychladlý puding.

Skořicová jablka

3 jablka
5 polévkových lžic cukru
vanilkový lusk
2 čajové lžičky skořice

Oloupeme si jablka, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce společně s 5 polévkovými lžícemi cukru, vanilkovým luskem a 2 čajovými lžičkami skořice. Povaříme doměkka, odstavíme a necháme vychladnout.

Dokončení

Pod fondán:

250 g změklého másla
cukr moučka
povidla

Zdobení:

1 kg potahovací hmoty
lepidlo na fondán
gelové barvy
kukuřičný škrob na podsypání
moučkový cukr
1 bílek

Pomocí šablony si vyřízneme jedno menší kolečko, jedno střední, další ponecháme o velikosti ráfku a sestavíme. Další dva korpusy necháme vcelku a dáme na ně dva seříznuté ve tvaru kraslice.

Oba spodní korpusy jednou prořízneme a potřeme povidly smíchanými s trochou vody. Slepíme je k sobě, uprostřed vydlabeme otvor o průměru malého kola a necháme vrchní část na přiklopení. Vrchní díly si také spojíme povidly a vše dáme zamrazit.

Spodní korpusy naplníme pomocí zdobicího sáčku citronovým krémem, přiklopíme a taktéž zmrazíme.

Vrchní část vyřízneme nožem, naplníme jablky (bez šťávy), přiklopíme a zamrazíme. Obě ztuhlé části potom slepíme povidly a zase zamrazíme.

Vyšleháme změklé máslo s cukrem a uděláme podklad pod fondán (zamrazíme). Fondán si obarvíme, podsypáváme si ho škrobem a vyválíme placku. Potáhneme si ztuhlý dort a nakonec dozdobíme kraslici bílkovou polevou (bílek utřeme s prosátým cukrem).

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.