VeronikaOsobní výzvaI. řada

Želé dort s malinovým džemem

„Tento dort jsem poprvé pekla pro mou kamarádku k narozeninám. Má ráda lehké a svěží dezerty, proto jsem zvolila kombinaci vláčného korpusu a vanilkového krému, který výborně ladí s ovocem. Vznikl tak, dnes již v rodině velmi oblíbený, dortík.”

Korpus

3 vejce
1 balíček vanilkového cukru
80 g krupicového cukru
nastrouhaná kůra z ½ biocitronu
100 g hladké mouky
½ lžičky kypřícího prášku do pečiva
50 g rostlinného oleje
trochu tuku a polohrubé mouky na vymazání formy

Předehřejeme troubu na 160 °C a oddělíme žloutky od bílků (bílky dáme do suché odmaštěné mísy). Žloutky a vanilkový cukr vyšleháme do světlé pěny.

Metličky robotu důkladně umyjeme, osušíme a následně šleháme bílky s částí cukru do polotuha. Přisypeme zbývající cukr a ušleháme pevný sníh.

Dortovou formu vymažeme máslem a vysypeme moukou (nebo vyložíme pečicím papírem). Žloutkovou směs vmícháme do sněhu z bílků, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, prosetou mouku s kypřicím práškem a zlehka promícháme. Přidáme olej a znovu promícháme.

Těsto ihned přesuneme do otvírací formy a stěrkou uhladíme povrch.

Pečeme asi 40 minut, dokud piškot nezrůžoví a nezačne se odchlipovat od stěn. Vyzkoušíme píchnout špejli do středu dortu, pokud nelepí, vyjmeme korpus z trouby a necháme ho ve formě vychladnout.

Krém

250 ml mléka
2 balíčky vanilkového pudingového prášku
40 g krupicového cukru
100 g másla
1 balíček vanilkového cukru
200 g šlehačky

Z mléka, cukru a pudingového prášku uvaříme hustý puding. Přendáme ho stěrkou do mísy, tu vložíme do větší nádoby se studenou vodou a puding mícháme metličkou do vychladnutí (zabrání se tak vytvoření škraloupu).

Vyšleháme máslo s vanilkovým cukrem do pěny. Samotný studený puding prošleháme šlehačem, poté přidáme našlehané máslo a vyšleháme na hladký krém, do kterého vmícháme ušlehanou šlehačku.

Na dohotovení

směs čerstvého ovoce (maliny, borůvky, jahody, ostružiny, fíky)
meduňka, máta
malinový džem na potření korpusu
1 balíček dortového želé + kapka citronové šťávy
100 g opražených mandlových plátků

Dort prokrojíme, potřeme krémem a nahoru dáme ovoce, zalijeme želé a dozdobíme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.