VeronikaKreativní výzvaI. řada

Veroničina mísa ovoce

„Opět jsem zvolila recept na korpus, co používala moje maminka na řezy „metro“ a klasické dorty. Recept na falešný marcipán a griliášový krém mám od své tety, pro kterou bylo pečení velkým koníčkem a často pekla na svatby.”

Korpus

8 žloutků
520 g cukru
240 ml vody
240 ml oleje
400 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
sníh z bílků

Utřeme žloutky s cukrem a postupně zašleháme vodu a olej. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme a jemně zašleháme. Dále opatrně vmícháme ušlehaný sníh, dáme do vymazané formy a pečeme na 180 °C.

Žloutkový krém

250 ml mléka
3 žloutky
30 g hladké mouky
20 g cukru krupice
100 g změklého másla

+ griliáš
80 g lískových ořechů
150 g cukru krupice

Vyšleháme žloutky s cukrem do světlé pěny a přimícháme mouku.

Přivedeme k varu mléko, stáhneme z ohně a tenkým pramínkem přiléváme za stálého šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs nalijeme zpět do hrnce, přivedeme k varu a za stálého míchání necháme krém zhoustnout.

Kastrůlek přetáhneme potravinovou fólií a necháme úplně vychladnout. Lískové oříšky opražíme nasucho v pánvi, promneme je v utěrce a zbavíme slupek.

Necháme na pánvi na mírném plameni rozpustit cukr na karamel. Jakmile dosáhne karamel zlatavé barvy, přidáme lískové oříšky. Hmotu dáme na plech s pečicím papírem, necháme vychladnout a poté nalámeme na kousky a v robotu rozmixujeme.

Vyšleháme máslo do světlé pěny, po lžičkách do něj zašleháme žloutkový krém a nakonec nasypeme rozemletý griliáš.

Máslový krém na potírání

250 g cukru
250 g másla

Vyšleháme máslo s cukrem do pěny.

Falešný marcipán

2 hrnky sušeného mléka
2 hrnky moučkového cukru
voda dle potřeby
potravinářské barvivo

Sušené mléko smícháme s cukrem, přiléváme vodu dle potřeby a obarvíme.

Dokončení

Z korpusu vykrájíme kolečka, obdélníky a pomocí vykrajovátka na jadřince kuličky. Promažeme krémem a seřezáváme a skládáme do požadovaného tvaru. Potřeme máslovým krémem, vyválíme marcipán, obalíme korpus a případně barevně doladíme. Z marcipánu vykrájíme i lístky k ovoci.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.