MarcelaKreativní výzvaI. řada

Marcelina mísa ovoce

„Na korpus používám své nejoblíbenější piškotové těsto. Recept mám mnoho let, kdysi jsem si ho našla na internetu a poladila, aby mi vyhovovalo. Převážně z něho peču dorty, ale používám ho i na další mňamky. Čokoládový krém mám ráda v kombinaci s citronem (kyselým), proto jsem ho zvolila i do tohoto receptu, když je tam již sladký marcipán, ale s pomerančem, protože je to dezert převážně pro děti. Domácí falešný marcipán je vzpomínka na dětství (modelovaly se různé figurky), a tak ho občas udělám a použiji jako dekoraci, nejčastěji na dort. Dcera mi ho velice ráda chodí uždibovat, když ho zrovna připravuji, a tak vždy musím počítat, že mi část sní dříve, než stihnu něco udělat. Jedinou nevýhodou je, že poměrně rychle vysychá a tak nelze skladovat tak dlouho jako marcipán.“

Těsto

10 vajec pokojové teploty
540 g cukru krupice
640 g polohrubé mouky
300 ml oleje
300 ml vody
1,5 prášku do pečiva

Zapneme si troubu na pečení na 150 °C a odvážíme si všechny suroviny.

Šleháme celá vejce do pěny, pokračujeme ve šlehání a postupně zapracujeme cukr. Dále zašleháme vodu a následně olej. Naposledy, už zlehka, přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Nalijeme do forem vyložených pečicím papírem (plech + forma na biskupský košíček) a pečeme cca 30 minut. Mezitím si připravíme krém.

Krém

500 g smetany
400 až 500 g čokolády (54%)
1 pomeranč (šťáva + kůra)
¼ lžičky skořice
40 g másla
mini špetka soli

Svaříme smetanu s pomerančovou šťávou a kůrou. Do čerstvě uvařené smetany vložíme čokoládu, sůl a skořici, rozmícháme do hladka, přidáme máslo, necháme rozpustit a opět vymícháme do hladka. Necháme vychladit v lednici a poté vychlazenou náplň lehce prošleháme ve šlehači metlou.

Pomerančový sirup

šťáva z 1 pomeranče
stejné množství cukru

Trošku zredukujeme na sporáku šťávu z jednoho pomeranče 1:1 s cukrem na sirup a tím potřeme korpus před plněním krémem.

Marcipán

500 g sušeného polotučného mléka (Laktimo, BoheMilk)
500 g moučkového cukru
7 zarovnaných lžic kukuřičného sirupu
100 ml vody
2 lžičky oleje
2 lžičky mandlového aroma
moučkový cukr na podsypávání
troška škrobu

Prosejeme přes jemné síto moučkový cukr a sušené mléko. Do jiné mísy připravíme kukuřičný sirup, olej, aroma a trošku vody (s vodou opatrně – lepší dolévat nebo nanášet rukama). Postupně vmícháme po lžících cukr a sušené mléko. Až bude směs suchá, zpracujeme na stole ručně. V případě potřeby si můžeme omývat ruce a tím směs zvlhčíme, ale nepřemokříme. Hotovou hmotu s kterou nepracujeme máme stále zabalenou v igelitovém sáčku, aby neoschla.

Až máme vše připravené na hladkou, vláčnou potahovou hmotu, můžeme vykrajovat jednotlivé kusy ovoce a spojovat je krémem. Vychladíme je a následně potáhneme marcipánem.

Dokončení

tekuté barvy pro airbrush (bílá, žlutá, červená, modrá, zelená, černá)

Nastříkáme ovoce pomocí airbrushe, začneme od světlé barvy, abychom nemuseli nádobku moc čistit (žlutá, červená, fialová, zelená, hnědá atd.). Necháme vychladit a zaschnout barvy a můžeme servírovat.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.