LucieKreativní výzvaI. řada

Luciina mísa ovoce

„Bez mučení se přiznávám, že nemám ráda marcipán, ani falešný. Proto ani tento dezert nemám ráda. A tudíž jsem ho nikdy nepekla. Ale je to prostě výzva. Nemám moc výtvarného nadání, ale snad se poperu.“

Korpus

110 g másla
60 g cukru moučka
1 vejce
45 g zakysané smetany
kůra z 1 citronu
vanilka
210 g hladké mouky
prášek do pečiva
špetka soli

Vyšleháme máslo s cukrem, přidáme vejce, zakysanou smetanu, kůru, vanilku a suché suroviny. Rukou vytvarujeme patřičné tvary, dáme na plech s pečícím papírem a pečeme na 180 °C asi 15 minut. Tvary trošku víc nabydou, je třeba s tím počítat.

Griliáš

150 g cukru krupice
80 g lískových oříšků
voda

Do pánve nasypeme cukr, zalijeme troškou vody a počkáme, až se cukr přetaví na karamel. Pozor, ať není hořký a pozor, abyste se nespálili.

Do karamelu přisypeme oříšky. Zamícháme a přendáme na silikonovou podložku, nebo pečící papír. Po vychladnutí rozlámeme na kousky a rozmixujeme na jemný prášek.

Krém

250 ml mléka
3 žloutky
30 g hladké mouky
20 g cukru krupice
100 g másla

Ušleháme žloutky s cukrem, přidáme hladkou mouku, ohřejeme mléko a když se začne vařit, část nalejeme ke žloutkové směsi, zamícháme a zbytek vlijeme do mléka. Vaříme cca 5 minut, poté sundáme z plotny, vmícháme máslo a nasekaný griliáš.

Falešný marcipán

200 g polotučného sušeného mléka BoheMilk nebo Laktimo (modré)
200 g cukru moučka
3 lžíce kukuřičného sirupu nebo glukózy
40 ml vody
1 lžička oleje
1 lžička mandlového aroma
100% ztužený tuk

gelové barvy:
žlutá, červená, modrá, fialová, zelená, hnědá

Tekuté suroviny dáme do mísy (jen s částí vody), postupně přidáváme suché suroviny přesité přes sítko, přidáváme vodu a poté propracováváme na vále rukou (pokud se lepí pomažeme dlaně ztuženým tukem). Dle potřeby obarvíme barvami.

Korpus slepujeme krémem, obmažeme, necháme zatuhnout, potáhneme hmotou a tvarujeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.