Želé řezy s jahodami a borůvkami

„Když někde vidím tento dort, hrozně mi svou vůní připomene dětství a chvíle, kdy jsme na něj chodili s rodiči do cukrárny. Stával se hlavně odměnou za vysvědčení nebo sladkou tečkou za rodinným výletem. Babička dělá tyto řezy hlavně s jahodami a broskvemi. Je to taková česká retro klasika, která nikdy nezklame.“
Korpus
6 vajec
250 g polohrubé mouky
80 g vlašských ořechů
220 g cukru krupice
½ vanilkového cukru
80 ml oleje
80 ml studené vody
45 ml mléka
¾ prášku do pečiva
špetka soli
Na dno formy dáme pečicí papír a troubu zapneme na 200 °C.
Nasekáme si najemno ořechy a oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme s malinkou špetkou soli a se studenou vodou. Až bude sníh pevný, pomalu zašleháváme cukry. Do pěkně tuhého sněhu na nejnižších otáčkách postupně zašleháme opatrně po jednom žloutky, aby nám sníh nespadl a držel pořád stejný tvar. Potom pomalu zašleháme olej s mlékem. Ručně pak opatrně, a po troškách, vmícháváme mouku smíchanou s práškem a ořechy. Teplotu v troubě snížíme na 160 °C, těsto vylijeme do formy, rozetřeme a pečeme asi 40 minut.
Jahodový krém
3 jahody
4 čajové lžičky cukru krupice
moučkový cukr dle chuti
190 g změklého másla
125 g baleného tvarohu
Mezitím, co se peče korpus, si rozkrájíme asi 3 jahody se 4 lžičkami cukru, chvilku povaříme, trošku rozmačkáme a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s trochou cukru moučka, zašleháme tvaroh a nakonec pomalu přišleháme jahodovou směs.
Mascarpone krém
500 g mascarpone
1 balený tvaroh
250 ml smetany ke šlehání (min. 33%)
moučkový cukr dle chuti
Mascarpone, tvaroh a šlehačku vyšleháme společně s moučkovým cukrem do krému a uložíme na chvilku do ledničky.
Ovoce
500 g jahod
125 g borůvek
Želé
2 práškové želatiny (červené)
300 ml vody
2 polévkové lžíce levandulového sirupu
2 polévkové lžíce cukru krystal
Čoko pásky
150 g tmavé čokolády
Upečený korpus necháme chvilku zchladnout, odřežeme od krajů formy, sundáme ráfek a dort si dlouhým nožem prořízneme. Pokud máme nahoře nerovnosti, tak je seřízneme. Dort si vrátíme zpět do umytého ráfku a přemístíme na podložku. První plát potřeme krémem s jahodami, přiklopíme a přimáčkneme druhým plátem, který potřeme krémem z mascarpone. Poklademe podle fantazie pokrájenými jahodami a borůvkami a dáme na chvíli do lednice.
Smícháme si 2 želatiny v prášku se 2 polévkovými lžícemi cukru a ještě si smícháme levandulový sirup s vodou. Do něj nasypeme želatinu s cukrem, pořádně rozmícháme, mícháme a vaříme asi 1 minutu. Za stálého míchání necháme zchladnout a ještě vlahou želatinou polijeme dort a dáme do lednice.
Nastříháme si 3 pruhy pečicího papíru podle velikosti okraje (spíše vyšší). Rozpustíme si čokoládu, vyrobíme kornoutek z papíru a pomocí něho libovolně krouživými pohyby kreslíme čokoládou. Necháme malinko ztuhnout.
Dort vyndáme z lednice, ořízneme a odstraníme ráfek. Čokoládové pásky přeneseme na boky dortu, přimáčkneme a dáme na chvilku do mrazáku, nebo do lednice. Poté opatrně sloupneme papíry a je hotovo.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.