AničkaKreativní výzvaI. řada

Aniččina mísa ovoce

„Marcipán doma neděláme, takže bude také můj první. Trošku si vzpomínám na takové to marcipánové ovoce v dřívějších cukrárnách. Jen mě to nikdy moc nelákalo ochutnat. Působilo to ‚tááák‘ sladce už na pohled. Proto jsem se rozhodla zvolit citronový piškot doplněný hořkou čokoládou.”

Piškotové těsto s citrónovou příchutí (na 2 plechy)

10 vajec
400 g cukru krupice
500 g polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
2 vanilkové cukry
1 bio citron (šťáva i kůra)
sůl

Vyšleháme bílky se solí na pevný sníh. Žloutky rozmícháme metlou s cukry a poté šleháme šlehačem. Přidáme citron, po částech mouku s práškem do pečiva, nakonec stěrkou sníh a dáme do formy s košíčky (asi do ¾) a pečeme na 180 °C cca 30 minut. Necháme vychladnout.

Poté rozřízneme a nožem ořežeme do požadovaných tvarů ovoce.

Falešný marcipán

krabice sušeného polotučného mléka
1 salko
voda dle potřeby (max. 100 ml)
1 polévková lžíce oleje
1 polévková lžíce medu
10 polévkových lžic cukru moučka
gelové barvy na marcipán

Všechny suroviny na marcipán smícháme a vypracujeme. Podsypáváme moučkovým cukrem a ruce mažeme olejem, aby se nám lépe pracovalo. Až je marcipán hezky celistvý, obarvíme ho požadovanými barvami, zabalíme do fólie a odložíme na chvíli do lednice.

Čokoládový krém

2 změklá másla
200 g kvalitní hořké čokolády
cukr moučka dle potřeby

Vyšleháme másla, přidáme cukr a nakonec po částech zašleháme mírně zchladlou, rozpuštěnou čokoládou. Plníme ovoce, do kterého jsme si tvořítkem udělali důlek a krémem namažeme ovoce i po obvodu. Necháme ztuhnout v lednici, nebo mrazáku.

Dokončení

Marcipán vyválíme přes fólii a zabalíme do něj ovoce.

Ovoci doděláme lístky, stopky, strukturu (použijeme struhadlo) a dáme na podnos.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.