PavlínaKreativní výzvaI. řada

Hradní věž

„Sušenková věž je skvělý nápad pro dětskou oslavu. Nikdy jsem nic takového nedělala, takže jsem musela přemýšlet, z čeho ji vyrobit a jak poskládat. Sama pro sebe si peču sušenky z ovesných vloček, ale na tuto věž použiji recept na vánoční dortíky. Protože jsem ze zednické rodiny, myslela jsem si, že si vyrobím těsto, které vyválím a vykrojím do cihliček, které naskládám do tvaru věže. Zkusila jsem si to nanečisto, ale bohužel se mi to všechno skácelo :-). Říkala jsem si, že tudy cesta nepovede. Náhodou jsem ale šla k manželovým rodičům na návštěvu a babička ode mě dostala krásnou keramickou věž. Když jsem si ji prohlížela, jak by to šlo poskládat, dostala jsem nápad.“

Těsto

280 g hladké mouky
280 g másla
160 g cukru
160 g mletých ořechů
2 žloutky
40 g kakaa
nastrouhaná citronová kůra
špetka skořice
špetka kypřícího prášku

Krém

1 litr mléka
4 lžíce maizeny
vanilkový cukr
400 g másla
200 g cukru krupice
případně marmeláda

Čokoládová poleva na dohotovení

čokoláda na polevy
máslo
voda nebo rum

Nejdříve si vyrobíme těsto. Do mísy dáme mouku s kypřícím práškem, cukr, máslo, ořechy, žloutky, citronovou kůru, skořici a kakao. Vše zpracujeme a dáme těsto odpočinout. Mezitím si vyrobíme krém.

Z mléka a maizeny si uvaříme kaši a necháme ji vychladnout. Potom třeme máslo s cukrem a přidáváme kaši. Můžeme si krém rozdělit a udělat více druhů. K těmto sušenkám by se hodil buď s ořechy (nastrouhané ořechy spaříme v mléce, necháme vychladnout a přidáme do krému), anebo čokoládový (nad párou rozpustíme tabulku čokolády a vmícháme do krému).

Těsto vyválíme na vále, kulatými formičkami vykrojíme nejdříve velké kolo a pak vnitřní malé. Protože věž má dveře i okna, vypočítáme si, kolik kol vykrojíme na okna a kolik kol na dveře. Střechu uděláme z plných kol, která vykrojíme postupně od největšího k nejmenšímu.

Dáme na plech a pečeme na pečícím papíru na 190 °C pár minut.

Po vychladnutí korpusy postupně promazáváme a skládáme do tvaru věže. Aby to bylo chuťově výraznější, můžeme některé promazat i marmeládou. Střechu si poskládáme na válu zvlášť a před položením ji pokropíme polevou.

Věž buď pomažeme krémem, anebo jen přetékající krém rozetřeme do ztracena a věž bude vypadat jako starší stavba.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.