MarcelaOsobní výzvaI. řada

Štrúdl z hroznového vína a kakaa

„Domácí listové těsto jsem mnohokrát nedělala, spíše vždy nějaké to rychlejší, co moc nelistuje. Myslím, že každý pekař/ka jich má mnoho v zásobě ve své kuchařce. Ale potom mě oslovilo klasické překládané listové těsto, protože si ho člověk může připravit najednou víc a zpracovat pak postupně. Navíc to listování, když se podaří, tak je to něco úžasného. A náplň. V mé kuchařce mám mnoho různých náplní, ale zvolila jsem svou vlastní, kterou mám nejraději já, protože miluji ořechy a hodně náplně. Ořechovou část náplně jsem našla v jedné hodně staré kuchařce, někde jinde jsem zase zahlédla kombinaci ořechů s hroznovým vínem. Napadlo mě to spojit a vytvořit si tak bohatou, šťavnatou a opravdu vysokou vrstvu do štrúdlu.”

Máslové těsto

500 g másla pokojové teploty
100 g hladké mouky
vejce a trošku rozpuštěného másla na potření po dopečení

„Nudlové“ těsto

500 g hladké mouky
250 ml vody
1/2 lžičky soli
šťáva z ½ citronu

Náplň

1/8 l vody
200 g jemně nastrouhaných vlašských ořechů
4-6 lžic pískového cukru
1 balíček vanilinového cukru
citrónová šťáva
rum podle chuti
2-3 polévkové lžíce kakaa
0,5 skleničky kyselejší marmelády (rybízová, lesní směs, špendlíky atd.)
1 kg hroznového vína bez pecek
vejce na potření
trocha rozpuštěného másla po dopečení

Dekorace

tráva pro krokodýla

Obě těsta budeme připravovat v robotu.

Nejdříve si připravíme máslové těsto. Do mísy dáme mouku a postupně přidáváme máslo. Rozetřeme na pečící papír cca 25 × 30 cm a dáme zachladit.

Na druhé těsto rozpustíme ve vodě sůl a postupně přidáváme mouku. Vznikne tuhé nudlové těsto, které zabalíme a dáme také chladit.

Když jsou obě těsta tuhá, vyválíme obdélník z druhého, nudlového těsta o velikosti 25 × 60 cm a dáme doprostřed první máslové těsto. Těsto seskládáme do psaníčka (zabalíme máslové těsto tak, aby nebylo vidět). Rozválíme, přeložíme a necháme zachladit.

Když je těsto dost zachlazené, tak zvládneme překládat i vícekrát. Těsto je ideální překládat min. 5×, ale někdo skládá až 11×.

Mezi chlazením připravíme náplň do štrúdlu.

Dáme vařit vodu. Když je horká, tak do ní rozmícháme pískový cukr, vanilinový cukr, kakao a až když voda vaří, přidáme ořechy a mícháme tak, aby byla náplň hustá, ale ne vysušená. Přilijeme trochu rumu, citronové šťávy (dle chuti) a můžeme přimíchat ještě kyselejší marmeládu – pár lžiček.

Necháme vychladnout. Mezitím si hroznové víno nakrájíme na půlky a smícháme se směsí. Zapneme troubu na pečení na 200 °C.

Na pečícím papíře vyválíme plát těsta a přeneseme na plech, který je otočený dnem vzhůru. Tam plníme směsí, nařežeme, poskládáme krokodýla a rádýlkem dekorujeme (určitě část těsta zbude, dá se zpracovat později). Potom potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct.

Nejdřív pečeme 15 minut na 200 °C, potom snížíme teplotu na 170 až 180 °C. Pečeme cca 50 minut až hodinu.

Štrúdl necháme vychladnout a servírujeme ozdobený na travičce.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.