MarcelaKreativní výzvaI. řada

Hranice

„Dcera miluje domácí máslové sušenky. Volba byla hned jasná. Recept mám sice z internetu, ale dlouho jsem hledala a zkoušela sušenky, které by nám doopravdy chutnaly. Výhoda těsta je, že můžete udělat ze základní verze hned několik druhů za pomocí přidání kokosu, oříšků, citronu, nebo pomeranče, kakaa. Možné je cokoliv, co vás napadne. Dokonce si můžete pohrát i s výběrem mouky. Já je asi nejraději peču z hladké špaldové. V tomto případě jsem dokonce zvolila rýžovou mouku, protože jsem chtěla ukázat, že i s moukami bez lepku lze postavit takto vysokou věž. A navíc nám tyto sušenky dost chutnají.”

Těsto

875 g rýžové mouky
375 g cukru moučka
325 g másla pokojové teploty
5 vajec pokojové teploty
2 sáčky vanilkového cukru
cca 100 g čokolády

Kokosové sušenky

cca 85 g kokosu
kůra z citrónu a trošku šťávy

Oříškové sušenky

cca 75 g jemně mletých vlašských ořechů
špetka skořice

Tažený karamel

cca 200 g cukru krupice

Všechny ingredience si odvážíme, smícháme dohromady a uděláme hladké těsto, které rozdělíme na dvě poloviny. Do jedné přidáme oříšky se skořicí a do druhé kokos a citrón. Těsto necháme cca 2 hodiny v lednici odpočinout.

Zapneme si troubu na pečení na 160 °C.

Vyválíme si válečky (kmeny) stejné délky (vždy dva a dva od každého druhu), což nám vytvoří dané patro hranice. Např. nožem naznačíme rýhování jako u kůry stromů. Takto si vyválíme a připravíme cca 10 pater. Vymodelujeme čarodějnici s koštětem a jeden klacek jako podpalové dřevo na přikládání do ohniště.

Na plechu pečeme válečky (kmeny) vždy obdobné tloušťky. Pečeme do růžova přibližně 10 až 15 minut. Čarodějnici můžeme i lehce připálit. :)

Sušenky necháme vychladnout (jinak jsou křehké a lámou se) a mezitím si rozpustíme čokoládu a namalujeme čarodějnici obličej.

Dále připravíme tažený karamel. Rozpustíme si karamel na pánvi a následně z něho vymodelujeme ohníček s plameny.

Přímo kolem ohniště sestavíme vatru. Vatru není nezbytně nutné lepit, jen pokud chceme mít jistotu při přenášení na jiné místo.

Dekorujeme podle nálady.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.