LucieOsobní výzvaI. řada

Štrúdl se zkaramelizovanými jablky a vanilkovou omáčkou

„U nás se štrúdl peče hodně často. Z listového těsta, taženého, kynutého. Hlavně hodně jablek a skořice. Tento recept je z domácího listového těsta. Není na něm nic složitého. Mouka, máslo, sůl a voda a pak už jen myslet na to, že nesmí být moc teplo, těsto rychle zpracovat a šup s ním do lednice nebo do mrazáku. Pak nezapomenout 6x přeložit, naplnit zkaramelizovaným ovocem, ořechy, hrozinkami, hodně skořice a péct. A největší TOP je tento štrúdl s vanilkovou omáčkou. To jsem pak nejradši na světě.”

Těsto

157 g hladké mouky
½ lžičky soli
157 g másla
80 ml studené vody

Do mísy prosejeme mouk a sůl. Vidličkou zpracujeme nastrouhané máslo a vodu, přeneseme na potravinovou fólii, zabalíme a asi 30 minut necháme odpočívat v lednici, nebo mrazáku. Poté těsto vyndáme z lednice, rozválíme na pomoučeném vále, ometeme přebytečnou mouku a přeložíme na 1/3 (jako knihu) a zase dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Toto zopakujeme třikrát.

Náplň

60 g cukru
30 g másla
skořice
50 g vlašských ořechů
2 jablka
1 hruška
hrozinky namočené v rumu
rum

Ovoce (jablka a hrušky) nakrájíme na kostičky. Zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo, skořici, ovoce, ořechy, hrozinky namočené v rumu, podusíme a poté necháme zchladnout.

Karamelizovat můžete i s dalším kořením (hřebíček a badyán). Před pečením nezapomeňte koření vyndat.

Na rozválený plát naneseme ovoce a lehce zavineme. Pečeme v rozpálené troubě nejprve na 180 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dozlatova. Vlahý štrúdl hojně pocukrujeme.

Na rozválené těsto dávejte ovoce jen studené!

Vanilková omáčka

2 žloutky
30 g cukru
8 g kukuřičného škrobu
vanilka
1 šlehačka (250 ml) 33%
300 ml plnotučného mléka

Žloutky, cukr, škrob, vanilku, šlehačku a mléko smícháme a vaříme cca 6 minut.

Poznámky

Štrúdl je náš rodinný dezert. Opravdu v mnoha obměnách. Těsto je nesmírně jednoduché, ale pamatujte, nemá rádo teplo a dotek lidských rukou. Pracujte rychle vidličkou a pak špičkami prstů.

V tomto receptu jsem použila hrušky i jablka. Hrušky doporučuji zbavit slupky (je hodně tuhá), ale jablka klidně nakrájejte na kousky se slupkou. Mám raději, když se ovoce do štrúdlu krájí, než strouhá.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.