Štrúdl se zkaramelizovanými jablky a vanilkovou omáčkou

„U nás se štrúdl peče hodně často. Z listového těsta, taženého, kynutého. Hlavně hodně jablek a skořice. Tento recept je z domácího listového těsta. Není na něm nic složitého. Mouka, máslo, sůl a voda a pak už jen myslet na to, že nesmí být moc teplo, těsto rychle zpracovat a šup s ním do lednice nebo do mrazáku. Pak nezapomenout 6x přeložit, naplnit zkaramelizovaným ovocem, ořechy, hrozinkami, hodně skořice a péct. A největší TOP je tento štrúdl s vanilkovou omáčkou. To jsem pak nejradši na světě.”
Těsto
157 g hladké mouky
½ lžičky soli
157 g másla
80 ml studené vody
Do mísy prosejeme mouk a sůl. Vidličkou zpracujeme nastrouhané máslo a vodu, přeneseme na potravinovou fólii, zabalíme a asi 30 minut necháme odpočívat v lednici, nebo mrazáku. Poté těsto vyndáme z lednice, rozválíme na pomoučeném vále, ometeme přebytečnou mouku a přeložíme na 1/3 (jako knihu) a zase dáme odpočinout na 30 minut do lednice. Toto zopakujeme třikrát.
Náplň
60 g cukru
30 g másla
skořice
50 g vlašských ořechů
2 jablka
1 hruška
hrozinky namočené v rumu
rum
Ovoce (jablka a hrušky) nakrájíme na kostičky. Zkaramelizujeme cukr, přidáme máslo, skořici, ovoce, ořechy, hrozinky namočené v rumu, podusíme a poté necháme zchladnout.
Karamelizovat můžete i s dalším kořením (hřebíček a badyán). Před pečením nezapomeňte koření vyndat.
Na rozválený plát naneseme ovoce a lehce zavineme. Pečeme v rozpálené troubě nejprve na 180 °C asi 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme dozlatova. Vlahý štrúdl hojně pocukrujeme.
Na rozválené těsto dávejte ovoce jen studené!
Vanilková omáčka
2 žloutky
30 g cukru
8 g kukuřičného škrobu
vanilka
1 šlehačka (250 ml) 33%
300 ml plnotučného mléka
Žloutky, cukr, škrob, vanilku, šlehačku a mléko smícháme a vaříme cca 6 minut.
Poznámky
Štrúdl je náš rodinný dezert. Opravdu v mnoha obměnách. Těsto je nesmírně jednoduché, ale pamatujte, nemá rádo teplo a dotek lidských rukou. Pracujte rychle vidličkou a pak špičkami prstů.
V tomto receptu jsem použila hrušky i jablka. Hrušky doporučuji zbavit slupky (je hodně tuhá), ale jablka klidně nakrájejte na kousky se slupkou. Mám raději, když se ovoce do štrúdlu krájí, než strouhá.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.