PetraKreativní výzvaI. řada

Makový květ ze dvou těst

„Historie receptu není žádná. Občas dělám kringel nebo hvězdu, ale o „makovém květu“ jsem poprvé slyšela až tady v zadání.”

První těsto

50 dkg hladké mouky
5 dkg cukru krupice
5 dkg másla
2 žloutky
2 dkg droždí
¼ l mléka
špetka soli

Druhé těsto

500 g hladké mouky
¼ l mléka
20 g droždí
100 g cukru krupice
4 žloutky
špetka soli
citrónová kůra
200 ml rostlinného oleje

Maková nádivka

400 g mletého máku
600 ml mléka
200 g pikantní zavařeniny (rybízové)
130 g cukru krupice
60 g másla
80 g kukuřičného škrobu
4 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky skořice
1 lžička sušenkového koření
2 citrony (šťáva)
4 lžíce griotky

Všechny ingredience na nádivku (vyjma griotky a citrónové šťávy) zamícháme v hrnci a povaříme cca 5 minut. Griotku a citrónovou šťávu přidáme až nakonec. Dáme vychladit a průběžně mícháme.

Ostatní

mouka na podsypávání a dohuštění těsta
máslo na vymazání plechu
trocha rumu na pokapání na závěr
vejce na potírání
bílek na lepení jednotlivých částí

Dekorování

trochu namletého máku
cukr moučka

Zaděláme obě klasicky kynutá těsta. Do mísy nasypeme sypké suroviny (mouku a sůl), uděláme důlek a vlijeme trochu vlažného mléka rozmíchaného s kvasnicemi. Ve zbytku mléka rozpustíme cukr a rozkvedláme žloutky, které přilijeme do mísy a hnětačem zpracujeme těsto. Nakonec vlijeme vlahé máslo nebo olej a vypracujeme hnětačem na pomalé otáčky těsto. Dáme kynout na cca hodinu (během této doby zpracujeme nádivku).

Následně vyvalujeme těsto, splétáme, rolujeme, tvarujeme a necháme dokynout na plechu. Pečeme v rozehřáté troubě na 170 °C cca 75 minut. Během pečení hlídáme a podle potřeby zakryjeme alobalem. Po upečení necháme vychladnout a servírujeme.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.