JosefKreativní výzvaI. řada

Svítící věž

„Párkrát jsme tyto sušenky pekli, třeba na Vánoce, ale jinak u nás nijak populární nejsou. Jako stavební materiál pro nemovitost je použiji poprvé. Jde o úplně nejklasičtější anglické sušenky, které se podávají k čaji o páté. V anglických materiálech je najdete pod názvem Shortbread.
Ke stavbě čehokoli vysokého by se asi našly vhodnější a pevnější sušenky, ale tyhle jsou opravdu dobré, a dají se dobře opracovávat.“

Cihly (těsto)

250 g másla
125 g cukru moučka
3 g soli
300 g hladké mouky

Máslo utřeme s cukrem a solí, přidáme mouku a vypracujeme těsto. Necháme odležet v lednici cca 1 hodinu. Vyválíme a vykrájíme potřebné tvary a pečeme ve středně vyhřáté troubě do růžova (bude to trvat cca 5 až 10 minut). Schválně neuvádím přesný čas, protože se může lišit podle trouby, těsta, tloušťky plátu... Počítejte s tím, že sušenky po vyndání z trouby ještě trochu „dojdou“. Po vychladnutí by měly být pevné a křehké, ale rozhodně ne přesušené.

Malta (bílková poleva)

2 bílky
500 g cukru moučka
trochu mléka na případné zředění

Vše smícháme do husté kaše a je to.

Stavba

V upečených dílech je potřeba si udělat pořádek, abychom přilepili správné díly na správná místa. Pokud se tvar dílů upečením změnil, poupravíme je ostrým nožem. Lepíme vždy jen jedno patro, potom je dobré nechat bílkovou polevu řádně zaschnout a vytvrdnout. Je pevná více než dost, ale potřebuje trochu času. Když budeme šikovní, můžeme postavit věž až do nebe.

Bonus

baterie
pár drátků
několik LED diod

Interiér spodního i horního patra může být osvětlený, na špici může být protikolizní maják kvůli letadlům.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.