PavlínaKreativní výzvaI. řada

Makový květ se strouhaným perníkem

„Koláč zvaný „makový květ“ jsem takto nikdy nepekla. Vždy jsem upekla plněný kynutý koláč, ale nikdy jsem ho nenakrajovala, abych ho takto zajímavě změnila. Musela jsem si vyhledat recept na internetu a žasla jsem, jak všelijak se dá těsto nakrojit. Našla jsem si celkem jednoduchý postup, ale protože mi těsto krásně nakynulo, šlo to hůře krájet a docela jsem se zapotila, než jsem ho obtočila. Takže zase tak jednoduché to nebylo. Musela jsem si pomoct vidličkou, na to měkké těsto byla dobrým pomocníkem :-) . Ale chuťově bylo výborné.“

Těsto

450 až 500 g hladké mouky
200 až 250 ml mléka
40 g droždí
4 lžíce cukru
50 ml sádla (oleje)
2 žloutky
špetka soli

Do mísy si vysypeme mouku, uděláme důlek, nalijeme horké mléko, zasypeme droždím, navrch dáme cukr a necháme vzejít kvásek. Pak do těsta přidáme žloutky, rozpuštěné sádlo, špetku soli a necháme na teplém místě kynout.

Náplň

200 g mletého máku
100 ml mléka
trošku citronové kůry
rum
perník na strouhání na zahuštění

Náplň si vyrobíme tak, že v kastrolku svaříme mák s cukrem a citronovou kůrou a do vychladlého nastrouháme perník. Perník lze nahradit i piškoty.

Po vykynutí zpracujeme těsto na vále a rozdělíme na čtyři stejné bochánky. První vyválíme do kulatého tvaru, potřeme náplní, na to dáme další vrstvu a postup opakujeme.

Poté těsto přesuneme na plech nebo dortovou formu vyloženou pečícím papírem. Doprostřed si dáme skleničku, nakrojíme na 16 dílů, ale ne celé, jen ke skleničce, aby nám vznikl pomyslný květ. Když máme rozděleno, tak vezmeme prameny, stočíme jeden směrem doprava a druhý doleva. Tím nám vznikne mozaika z máku. Takto obtočíme celý koláč.

Před pečením potřeme lehce máslem a pečeme v troubě na 190 °C cca 30 minut. Pečení si hlídáme, a pokud je to potřeba, snížíme teplotu v troubě.

Poznámky

Makový květ je hezká varianta k plněnému kynutému těstu. Je to ale velmi jemná práce, musíte odhadnout množství náplně, aby to bylo tak akorát (jak množství, tak hustota) a při motání nám zbytečně nevytékala z těsta ven. Je dobré potřít upečený květ máslem s rumem. Opět to provoní a krásně se to pak krájí.

Nakrojení mozaiky je jen na každém z vás. Je hezké vyrobit si svůj originál.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.