Babiččin linecký koláč ze špaldy
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12309875102/foto09/recepty/m_8368.jpg?1576329706)
„Recept je od mojí babičky, ale abych si ho udělala trošku zdravější, tak jsem si ho trošku upravila. Tvarohovou náplň do koláče máme nejraději celá rodina a já miluji, když ji odlehčím kysanou smetanou a ušlehanými bílky. Přijde mi taková jemnější, jako nadýchaná peřinka a líp se mi jí. Doma je však vždy pře, zda tam dávat pod tvaroh marmeládu, nebo ne. Já ji tam po babičce dávám (a tak chutná více i dceři), ale manžel vyrostl na koláči bez marmelády a marmeládu tam nemusí.”
Těsto
400 g špaldové mouky
100 g jemně namletých neloupaných mandlí
150 g moučkového cukru
150 g tuku Hera pokojové teploty
2 vejce
6 lžic mléka
1 prášek do pečiva
1 citron (šťáva a kůra)
Zvážíme si suroviny a smícháme mouku s mandlemi a práškem do pečiva. Heru, cukr a vejce promícháme jen aby se vše spojilo (ne do pěny) a přidáváme moučnou směs a mléko – vytvoříme něco jako drobenku. Potom dopracujeme těsto na stole, dáme na chvilku chladit a zapneme troubu na 180 °C.
Tvarohová náplň
2 tučné tvarohy ve vaničce
0,5 kelímku zakysané smetany
cca 3 lžíce cukru krupice
1 vanilkový cukr
citronová šťáva
plátek změklého másla
sníh ze 2 bílků
špetka soli
skleničku pikantní marmelády (rybízová, lesní směs, špendlíky…)
cca 150 g plátků mandlí
moučkový cukr na posypání
Tvaroh a všechny suroviny společně smícháme a na závěr ručně zamícháme ušlehaný sníh z bílků.
Pečící papír dáme do formy a 2/3 těsta vyválíme na slabou placku, kterou do ní přeneseme. Namažeme vrstvou pikantní marmelády (nešetříme) a na to naneseme tvaroh.
Nahoru vykrájíme mřížku a dekorujeme plátky mandlí. Pečeme cca 35 až 40 minut, necháme chvilku vychladnout, pocukrujeme a servírujeme.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.