JosefKreativní výzvaI. řada

Makový květ s domácí rybízovou marmeládou

„Přiznám se bez mučení, že před touto soutěží jsem o makovém květu nikdy neslyšel. A nechci si vymýšlet smyšlené báchorky. Ale potom, co jsem ho vyzkoušel, jsem zjistil, že je docela fajn. Můžete experimentovat s počtem a tvarem vrstev, náplněmi, způsobem nařezávání a přetáčení… Možností je dost a pokaždé může květ vypadat i chutnat jinak. Tahle dobrota sice není úplně bez práce, ale bez práce nejsou koláče, že. Takže směle do toho.“

Těsto

450 g polohrubé mouky
200 g mléka
40 g čerstvého droždí
4 polévkové lžíce cukru moučka
50 ml oleje (třeba slunečnicový)
2 žloutky
špetka soli
1 vejce na potření před pečením

Dáme do mísy mouku a uděláme jamku, do které nalijeme vlažné mléko, nadrobíme droždí, přidáme cukr a posypeme troškou mouky. Počkáme, až vzejde kvásek, přidáme žloutky, špetku soli a olej. Zpracujeme těsto, aby nebylo lepivé a necháme částečně vykynout.

Náplň

200 g mletého máku
100 g švestkových povidel
100 g domácí rybízové marmelády
polotučné mléko podle potřeby (cca 100 až 300 ml)
cukr moučka podle chuti

Spaříme mák horkým mlékem a přidáme povidla. Kdo chce, může přidat trochu cukru.

Těsto vyválíme a vykrájíme z něj kruhové pláty (4 až 5 ks). Mezi ně namažeme makovou náplň, do jedné nebo dvou vrstev namažeme rybízovou marmeládu. Podle šikovnosti a vkusu vyrobíme design. Nejčastěji uděláme sudý počet radiálních řezů, které začínají pár centimetrů od středu a jdou až ke kraji. Vzniklé části překroutíme jednou, dvakrát nebo klidně i vícekrát vždy směrem k sobě. Vznikne tak hezký vzor květiny. Necháme dokynout. Před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Pečeme na 180 °C cca půl hodiny.

Poznámky

Aby se květ nerozlezl příliš do šířky, můžete ho nechat kynout i péct v kulatém ráfku. Ten udrží pravidelný kulatý tvar a květ bude vyšší.

Ráfek lze s úspěchem použít i k rychlému a pohodlnému vykrojení plátu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.