JendaKreativní výzvaI. řada

Makový květ

„Tento recept zkouším poprvé až nyní.“

Těsto

450 g polohrubé mouky
špetka soli
4 lžíce cukru
vanilkový cukr podle chuti
40 g čerstvého droždí
200 ml mléka
50 ml oleje
2 žloutky

V míse smícháme mouku se solí a uprostřed vyhloubíme důlek, do kterého nasypeme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme vlahým mlékem. Počkáme, až vzejde kvásek. Potom do mísy přidáme žloutky, olej a zpracujeme hladké vláčné těsto, které necháme nakynout.

Náplň

300 g mletého máku
200 ml mléka
200 g švestkových povidel
cukr podle chuti
kapka rumu

Do vařícího mléka nasypeme mák a krátce povaříme. Vmícháme povidla, případně můžeme podle chuti dosladit.

Na potření

1 žloutek
1 polévková lžíce mléka
máslo
rum

Nakynuté těsto rozdělíme na čtyři stejné části a každou rozválíme na kruh.

První těstovou placku položíme na plech s papírem na pečení a potřeme třetinou makové nádivky. Přikryjeme druhou plackou, potřeme druhou třetinou nádivky a totéž ještě jednou zopakujeme. Nahoru položíme čtvrtou placku.

Skleničkou vyznačíme uprostřed kolečko a od něho směrem ke kraji kruhu rozkrájíme 16 stejných částí (vezmeme dva sousední proužky a otočíme je směrem od sebe – na opačné strany o 180°). To uděláme celkem osmkrát, s každou dvojicí nakrájených proužků a necháme opět chvíli nakynout.

Vejce lehce rozšleháme vidličkou a potřeme jím povrch.

Vložíme do trouby vyhřáté na 180 až 190 °C a upečeme dozlatova. Pečeme cca 30 minut.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.