DanielaKreativní výzvaI. řada

Makový květ s čerstvými švestkami

„Makový květ jsem ještě nepekla, většinou peču skořicové květy. Doma ale maminka často pekla kynuté štrůdly s mákem, jablky nebo tvarohem. Byly úžasné. A tak se pokusím jen trochu změnit tvar.“

Těsto

1 kg hladké mouky
600 g polotučného mléka
150 g cukru krupice
10 g soli
100 g změklého másla
50 g čerstvého droždí
2 vejce

Maková náplň

600 g mletého máku
750 ml mléka
9 lžic cukru
vanilka
3 lžíce rumu
skořice
mletý badyán
citrón
0,5 kg čerstvých švestek/blum
200 g josty/černého rybízu
perník na strouhání
100 g mandlových lupínků

Na potření

3 vejce
50 g rozpuštěného másla
20 g pomerančového medu
1 lžička rumu

Z droždí, části cukru a teplého mléka nachystáme kvásek.

Z mouky a másla uděláme žmolenku, přidáme ostatní suroviny, nakonec i vzešlý kvásek a necháme kynout.

Mák, mléko, vanilku přivedeme k varu, potom přidáme rum, skořici, badyán, cukr a citronovou šťávu i kůru. Podle potřeby přidáme nastrouhaný perník.

Těsto rozdělíme na dva díly (velký, menší, maličký) a každý díl pak rozdělíme na 4 další díly.

Vyválíme placky, promažeme náplní, posypeme mandlemi, do středu dáme švestky a jostu, rozkrájíme na 4×4 díly jako sluneční paprsky a smotáme, každý jinak. Poslední nejmenší patro bude mít zdobený střed. Dáme kynout.

Dále potřeme vejci a pečeme na 180 °C. Pokud bude třeba zakryjeme alobalem. Po vyjmutí z trouby potřeme máslem smíchaným s medem a rumem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.