AničkaKreativní výzvaI. řada

Makový květ s kapkou medu

„U nás doma miluje mák akorát bratranec. Takže makové buchty a koláče většinou putují k němu. Makový květ je pro mě novinka. Slyšela jsem o něm, ale ještě nikdy jsem ho nepekla. Moje první cesta k objevení významu tohoto receptu vedla k babičce. Ale jelikož ani ona neměla páru, o co se jedná, musel mi pomoct internet. Kupodivu mě tento druh sladkého moučníku moc zaujal. Přemýšlela jsem a hledala to nejhezčí zapletení, a že to nebylo vůbec lehké. Všechno vypadalo krásně. Důležité pro mě bylo, že kynutá těsta peču ráda. Ještě k tomu s novými recepty ráda experimentuji. Tedy ne vždycky to vyjde, ale mák mám osobně ráda i já a kombinace s třešněmi se mi zdá super. Hlavní je nepřehnat to při této kombinaci s cukrem. Tak doufám, že i přes mé neochutnávání mi ruka neujede.”

Těsto

1 vejce
42 g droždí
4 lžíce cukru
250 ml mléka
50 g rozpuštěného másla
3 lžíce oleje
sůl
500 g hladké mouky
na potření: kousek másla, 1 žloutek

Náplň

150 g mletého máku
1 polévková lžíce medu
3 polévkové lžíce cukru krupice
8 polévkových lžic mléka

Na náplň svaříme cukr, mléko, med a nalijeme na mák.

Dekorace

sušené třešně

Uděláme kvásek (do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a necháme 10 minut vzejít), přidáme zbylé ingredience, zpracujeme v těsto a necháme hodinu vykynout.

Po vykynutí rozválíme těsto na dlouhý obdélník, který celý potřeme makovou náplní a srolujeme do ruličky po delší straně. Kraje ukrojíme a dáme stranou. Dáme na plech s pečícím papírem a spojíme do tvaru věnce. Poté těsto nastřihneme nůžkami kolem dokola (úplně nedostřihujeme) a dva konce vždy stočíme do srdíčka ven a jeden stočíme dovnitř. Zbylé dva konce také rozstříháme a položíme dovnitř a vytvoříme tak květ. Předehřejeme troubu na 180 °C.

Těsto na plechu necháme ještě asi 20 až 25 minut kynout. Poté potřeme rozpuštěným máslem se žloutkem a pečeme na 180 °C cca 20 až 25 minut.

Nakonec dodekorujeme sušenými třešněmi.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.