Technická výzvaI. řada

Chodský koláč

V České republice máme hned několik regionů, které si doposud udržují nejen své vlastní nářečí, svébytné tradice, ale též osobitou kuchyni. To vše bezesporu platí také pro Chodsko s jeho dlouhou a bohatou historií, specifickou mluvou a krajovými recepty.

Těsto

3 žloutky
50 g cukru krupice
300 g hladké mouky
40 g másla
20 g droždí
150 ml mléka
5 g soli
špetka muškátového oříšku
nastrouhaná citronová kůra z ½ citronu

Ve vlažném mléce rozmícháme droždí, přidáme lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Přidáme zbývající ingredience a poté vypracujeme pomocí vařechy hladké a nelepivé těsto. To necháme přikryté v pokojové teplotě asi hodinu kynout.

Tvarohová náplň

200 g tvarohu
40 g cukru krupice
2 žloutky
5 g vanilkového pudinku
kůra z jednoho malého citronu

Smícháme všechny suroviny do hladké jemné hmoty.

Maková náplň

200 g mletého máku
20 g cukru krupice
30 g medu
150 ml mléka

Svaříme v mléce mák s ostatními ingrediencemi do polotuhé hmoty. Necháme vychladnout.

Povidlová náplň

2 g skořice
150 g švestkových povidel
20 g rumu
*strouhaný perník

Povidla jen dochutíme rumem a skořicí, popřípadě zahustíme strouhaným perníkem.

Na dokončení

100 g másla
20 g rum
1 vejce
krájené mandle
hrozinky
směs moučkového a vanilkového cukru

Vykynuté těsto vytvarujeme do tvaru kola o průměru 30 cm, jehož okraj potřeme rozšlehaným vajíčkem.

Náplně vložíme do zdobících sáčků, na tvarohovou náplň použijeme řezanou trubičku. Těsto zdobíme ornamentně všemi náplněmi, až je koláč zaplněn. Tvarohovou náplň ozdobíme hrozinkami, povidlovou krájenými mandlemi.

Koláč necháme asi 30 minut vykynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 10 až 15 minut.

Mezitím rozpustíme máslo, přidáme rum a touto směsí pokapeme ještě horký koláč. Nakonec jej posypeme směsí moučkového a vanilkového cukru.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.