Technická výzvaI. řada

Čokoládový dort ala Sacher

Jeden z neslavnějších dezertů, který má nejen vysoce urozený původ, ale také jasného otce. Byl jím vídeňský cukrář Franz Sacher. Tehdy šestnáctiletý učeň vymyslel nový čokoládový dort v roce 1832 pro pověstného rakouského kancléře Klemense von Metternicha. Musel narychlo zaskočit za nemocného šéfkuchaře a dezert stvořil prakticky bez větší přípravy.

Korpus (24 cm průměr dortu)

180 g másla (pokojové teploty)
150 g moučkového cukru
6 vajec
180 g rozpuštěné čokolády
180 g pšeničné hladké mouky
150 g krystalového cukru
pár kapek vanilkového bourbon
1 špetka soli
0,5 lžičky prášku do pečiva

Předehřejeme troubu na 180 °C.

Rozpustíme čokoládu ve vodní lázni. U vajec oddělíme žloutky a bílky. Vaječné bílky šleháme s postupným přidáváním krystalového cukru do pevného sněhu.

Smícháme mouku s kypřícím práškem.

Našleháme máslo s moučkovým cukrem do pěny, poté do pěny přidáváme žloutky, sůl, vanilkový bourbon a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Pěna musí být hladká, našlehaná a smetanově jemná.

Do žloutkovo-máslové pěny vmícháme našlehané bílky a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Celé důkladně, ale jemně promícháme.

Hmotu nalijeme do ráfku a dáme péct. Prvních 20 minut pečeme na 180 °C, poté teplotu stáhneme na 160 °C a dopékáme dalších zhruba 30–40 minut.

Náplň

200 g meruněk
150 g cukru krupice (smícháme s pectinem před tím, než nasypeme na ovoce)
100 ml vody
5 g pectinu v prášku
(můžeme přidat špetku kyseliny citronové pro výraznější chuť)

Meruňky svaříme s cukrem smíchaným s pectinem a za občasného míchání zredukujeme. Dort prokrojíme a slepíme ještě teplým meruňkovým džemem, který následně použijeme i na polití celého dortu. Krájíme rovnou na mřížce, kde ho prolijeme teplou marmeládou uvnitř i z vrchu.

Necháme v chladu zatáhnout (aby se poleva na horké marmeládě neroztékala) a poté poléváme polevou.

Sacher glasur

První varianta:
150g hořké čokolády
200g cukr krystal
125g vody

Druhá varianta:
120 g hořké čokolády
120 g smetany ke šlehání

Soutěžící polevu připravovali z fondánu. Ten ale každý doma nemá, a tak pro vás máme dvě alternativy, jednu z čokolády, cukru a vody a druhou z čokolády a smetany.

První varianta:

Cukr s vodou přivedeme k varu a následně ještě po dobu cca 5 minut na mírném ohni povaříme.

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu.

Vzniklou směs cukru a vody vychladíme na teplotu 45 až 50 °C a poté do ní vmícháme rozpuštěnou čokoládu.

Druhá varianta:

Smetanu zahřejeme na 75°C – tedy mírně pálí. Teplou smetanou přelijeme čokoládu, kterou máme nasekanou na drobné kousky. Velmi dobře vymícháme – nešleháme!

Zbytek polevy nalijeme do kornoutku, kterým na dort napíšeme nápis.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.