Dort s lesním ovocem

„Vybrat si pouze jednoho člena rodiny nebo blízkého přítele byl pro mě velký problém. Nejsem schopná vybrat si pro tak pro mě významnou událost jen jedinou osobu. Proto jsem zvolila dort, který chutná všem a charakterizuje přesně to, co má.“
Korpus
390 g hladké mouky
300 g másla
citrónová kůra
špetka soli
200 g moučkového cukru
6 žloutků
100 g mandlové mouky
lžička kypřícího prášku
V misce smícháme prosátou mouku se solí a mletými mandlemi. Změklé máslo prošleháme společně s cukrem, citrónovou kůrou a žloutky, ne úplně do pěny, jen aby se suroviny pěkně spojily. Přisypeme prosátou mouku s mandlemi a při nízkých otáčkách mícháme, až se bude formovat těsto. Hmotu přesuneme na lehce pomoučněnou plochu a rychle zpracujeme do kompaktního těsta. Nepřidáváme příliš mouky na podsypávání.
Hotové těsto zabalíme do fólie a dáme na chvilku chladit. Zapneme troubu na 185 °C, vyválíme těsto a ořízneme podle šablony.
Tip: Mandlovou mouku můžeme opražit, případně použít jinou oříškovou mouku.
Krém
750 g mascarpone
600 ml šlehačky
cukr
lískooříškový krém
Vyšleháme šlehačku, přidáme mascarpone, cukr a k části přidáme lískooříškový krém, nebo nutellu. Nastříkáme na jednotlivá patra, ozdobíme ovocem – maliny, borůvky, jahody, ostružiny a živými květy. Můžeme případně zdobit i zbytky těsta (vykrájíme libovolné tvary a upečeme).
Zdobení
čerstvé ovoce
živé květy
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.