Zlacený dort s lehkým krémem

„Dort upeču pro maminku mého muže. Sice nedávno zemřela, ale když jsem se dozvěděla, že postupuji mezi 12 soutěžících, manžel první co pronesl: „Babička by na tebe byla pyšná, ta by tě podporovala a fandila by ze všech nejvíc. Moje tchyně byla dáma každým coulem. Ta by ani na pole nešla nenalíčená. A v neděli do kostelíku pěkně v kloboučku s hedvábnou šálkou. Milovala zahradu, květiny (hlavně růže a pivoňky). A líbilo se jí zlato. Ta by koukala, že se dneska dává i na dorty.“
Korpus do formy 30 cm
8 vajec
360 g cukru moučka
vanilka
2 lžičky prášku do pečiva
340 g hladké mouky
6 lžic vroucí vody
6 lžic oleje
Troubu rozehřejeme na 180 °C.
Celá vejce šleháme cca 5 minut. Přidáme cukr a dále šleháme ještě na maximální otáčky 7 minut. Přidáme mouku s práškem do pečiva a lehce a opatrně prošlehneme. Nakonec přidáme olej a vodu. Formu vyložíme kolečkem pečícího papíru a boky lehce vytřeme máslem. Dort pečeme 45 min. až 1 hodinu podle zvyklostí trouby.
Lehký kokosový krém
400 g bílé čokolády
400 g mascarpone
200 g kokosového mléka
500 ml smetany ke šlehání
vanilka
ananas
Bílou čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. Mascarpone a kokosové mléko umícháme do krémové konzistence a vmícháme čokoládu. Smetanu s vanilkou ušleháme dotuha. Opatrně vmícháme do krému. Pozor na stejnou teplotu všech surovin!
Sirup
100 g krupicového cukru
120 ml vody
4 lžíce Malibu
Svaříme vodu s cukrem na sirup, do vychladlého přidáme kokosový likér.
Prokrojíme korpus (2× až 3×), prokropíme sirupem a promažeme krémem. Mantinely uděláme z bílkovo-máslového krému.
Bílkový krém na zatření dortu a špachtlované květy
6 bílků (cca 190g)
340 g cukru krupice
600 g změklého másla
Bílky s cukrem dáme do mísy a ve vodní lázni zahříváme (na teplotu 71°C). Směs přelijeme do šlehače a šleháme 15 minut na max. otáčky. Pak snížíme otáčky, po částech přidáváme povolené máslo. Dále už jen krátce vyšleháme do hladka (cca 3 minuty).
Postup sestavení dortu
Vychladlý korpus prokrojíme a pláty prokapeme připraveným sirupem. Pláty následně promažeme lehkým kokosovým krémem. Dáváme pozor, aby krém nešel až do krajů, ale tak 1 cm od kraje. Vrstvu krému poklademe kousky ananasu. Sestavený dort zatřeme bílkovo-máslovým krémem, který si můžeme barevně jakkoli natónovat. Nakonec obarveným máslovým krémem nanášíme špachtlí květiny a zdobení. Okraje potřeme zlatým práškem rozmíchaným v kapce alkoholu.
Poznámky ke zlacenému dortu
» piškot v troubě hlídám, když se přetáhne, je vysušený
» mascarpone nešlehám, pouze míchám (prevence sražení krému)
» kompotovaný ananas způsobuje srážení krému kolem ovoce, pokud použiji čerstvý, lehce ho orestuji na pánvi a nechám vychladnout
» krém si barvím na bílé podložce, lépe odhadnu odstín požadované barvy
» špachtlování je technika, která nemá pravidla, uvolněte se a užijte si to
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.