JosefKreativní výzvaI. řada

Dort na dálkové ovládání

„Docela jsem se zamýšlel, kdo bude ten, koho si vyberu jako adresáta mého dortu. Nakonec jsem se rozmyslel ne pro jednoho, ale rovnou pro dva. Pro mé synovce – dva bráchy, školáky z první a třetí třídy. Pro ně jsme s mými bratry strejdové, žehliči průšvihů u babičky a dědy a učitelé nových sprostých slov. Nevím, jestli to tak mají všichni kluci, ale já si vždycky hrozně přál autíčko na vysílačku. Kluci sice už nějaké mají, ale napadlo mě, že by se to vlastně dalo zkombinovat. Takže vyrobím dort, který bude svítit a jezdit. A nebude jezdit jen tak nazdařbůh, bude na dálkové ovládání. A je troufalé doufat, že vážená porota, která už viděla ledacos uvidí něco, co ještě neviděla?“

Piškotový korpus

10 celých vajec
350 g cukru krupice
350 g hladké mouky
špetka kypřícího prášku

Celá vejce a cukr šleháme cca 20 minut, poté jemně vmícháme hladkou mouku s kypřícím práškem. Ráfek nebo formu volím podle toho, jak má vypadat hotový dort, i když pokud budeme hodně sochat, na tvaru ráfku v podstatě nezáleží. Pečeme při 160 °C cca 40 minut. Necháme důkladně vychladnout.

Odlehčený máslový krém s pravou vanilkou

150 g bílků
300 g cukru krupice
125 g vody
250 g másla
pravá vanilka (1 tobolka)
čerstvé jahody (cca 1 kg)

Do malého hrnce dáme 125 g vody a 300 g cukru. Přivedeme k 121 °C a opatrně vlijeme do připravených bílků a okamžitě vyšleháme. Když je sníh správně vyšlehaný, jemně a krátce do něj všleháme 250 g změklého másla a 1 tobolku vanilky.

Zdobení

fondán na potah + barvy

Pojízdný podnos pod dort

„Bude se skládat z desky, ve které bude podvozek s pohonem a ovládáním. Na této desce bude postavený dort, v podstatě stejně jako jakýkoli jiný. V dortu bude ještě jeden malý nenápadný drátek, který půjde k předním a zadním světlům.”

Karosárna (sestavení dortu): Připravíme si potřebné kusy korpusu a nařežeme je na vhodně tlusté pláty. Do vrstev krému nezapomeneme vmačkat kousky jahod. 1 kg jahod, jak je uvedeno v rozpisu surovin, je poměrně dost, ale alespoň zbude na svačinu pro pekaře. Nespotřebujte všechen krém jen na vnitřní mezivrstvy, bude ještě potřeba na omazání dortu. Dort dáme zatuhnout do lednice a pak ho ořežeme zubatým nožem do požadovaného tvaru. Nakonec dort omažeme krémem po celém povrchu a dáme chladit.

Lakovna (potažení a dekorování dortu): Zpracujeme si dostatečně velké množství fondánu a případně ho obarvíme. Vyválíme na potřebnou tloušťku a velikost a dort potáhneme. Vyhlazovat potah je nejlepší odshora dolů. Já jsem dort nastříkal airbrushem, ale lze použít i různobarevný fondán nebo třeba barvit štětcem.

Poznámky:

- Možná může být neobvyklé uvádět množství vody v gramech. Když si ale uvědomíme, že 1 mililitr váží 1 gram, odvážení správného množství na váze je rychlé a pohodlné.

- Tímto postupem jde samozřejmě vyrobit jakýkoli dort, jezdit nemusí.

- Při vyvalování fondánu dávejte pozor, ať je všude stejně tlustý a není nikde přilepený. Pokud je vyválený kus moc velký a v prstech se trhá, namotejte si ho na váleček a pak ho v podstatě na dort navalte.

- Při svařování cukru a vody dávejte velký pozor, opařeniny opravdu hodně bolí a špatně se hojí.

- Nezapomeňte trochu krému máznout i mezi podložku a spodní vrstvu korpusu, aby dort nesjel a nestala se katastrofa.

- Je dobré si ověřit že baterie jsou plně nabité.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.