Bábovka s ořechy a jedlými květy
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12309875102/foto09/recepty/m_8310.jpg?1576166997)
„Tento recept mám obkoukaný od babičky. Odmalička jsem se jí při pečení dívala pod ruce. Bábovek pekla mnoho, ale tahle zůstala mojí oblíbenou. Samozřejmě jsem si ji trošku přikrášlila.“
300 g strouhané mrkve
100 g mletých vlašských ořechů
300 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička sody
2 vejce
300 g jogurtu
220 g sirupu z agáve (nebo rýžový, datlový, javorový…)
4 lžíce olivového oleje
hrst hrozinek ideálně přes noc namočených v rumu
(2 lžíce chia semínek)
lžička zázvoru
lžička skořice
(muškátový oříšek, badyán, nové koření)
kůra z jednoho bio citrónu
moučkový třtinový cukr
šťáva z citrónu
jedlé květy na dozdobení
Předehřejeme si horkovzdušnou troubu na 180 °C/155 °C. Formu si vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Smícháme v jedné misce všechny mokré ingredience a v druhé suché. Je dobré mouku spolu s práškem, sodou a kořením prosít přes síto. Tím se mouka provzdušní a výsledná bábovka tak bude nadýchanější. Teď můžeme obě směsi smíchat dohromady a nalít do formy. Těsto je hustější. Pečeme 55–60 minut. Otestujeme špejlí, měla by vyjít ven z těsta suchá a čistá. Polijeme citrónovou polevou a dozdobíme jedlými květy.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.