AničkaKreativní výzvaI. řada

Narozeninový dort pro sestřenici

„Rozhodla jsem se upéct dort pro moji sestřenici, se kterou jsme vyrůstaly od malička a jsme spíše jako sestry. Vím co má nejraději, co ráda dělá, takže volba byla jasná. Otevřená kniha z čokolády a jahod. Zakombinuji do toho i její profesi, kterou je zdravotní sestra. S ingrediencemi jsem si stoprocentně jistá, tak doufám, že bude přesně takový, jak ho má ráda.“

Korpus

8 vajec
400 g cukru krupice
520 g polohrubé mouky
½ prášku do pečiva
240 ml vlažné vody
240 ml oleje
150 g tmavé čokolády (pouze do jednoho korpusu – druhý bude světlý)
1 vanilkový lusk

Připravíme si dva korpusy. Čokoládu si rozpustíme nad parou a plech vyložíme papírem na pečení. Vyšleháme si mixérem 8 vajec do pěny, asi 2–5 min. na nejvyšší výkon. Poté přidáváme cukr a zašleháváme. Těsto rozdělíme na polovinu a do jedné postupně přidáváme vychladlou čokoládu a šleháme. Do obou potom přidáme vodu a olej. Nakonec ručně metličkou vmícháme mouku s práškem a důkladně promícháme. Nalejeme na plech s papírem do ráfků 30x20cm. Pečeme 50–60 min. při teplotě 150 °C.

Po vychladnutí korpusy prořízneme. Tmavý plát potřeme čokoládovým krémem a přiklopíme světlým plátem. Ten potřeme jahodovým krémem. Potom si nařežeme další plát na více menších a na stranách je seskládáme do tvaru knihy, aby se uprostřed vytvořil nižší pás jako prostředek otevřené knihy. Vrstvy ještě potíráme jahodovým krémem a nakonec seřízneme do požadovaného tvaru. Necháme zatuhnout. Po zatuhnutí ještě doupravíme a celý dort potřeme čokoládovým krémem a dáme ztuhnout.

Z fondánu si mezitím vytvoříme postavu zdravotní sestřičky a další tvary.

Světle modrý fondán si vyválíme na pomoučeném válu a přeneseme ho na ztuhlý dort. Uhladíme a naznačíme, např. nožem, stránky knihy. Na dort umístíme vymodelované tvary, přilepíme je jedlým lepidlem a doděláme detaily.

Krém

350 g jahod
700 g mascarpone
20 g želatiny v prášku
cukr moučka dle chuti

Jahody rozmixujeme tyčovým mixérem. Na závěr přidáme želatinu a můžeme opět rozmixovat. Mascarpone vyšleháme s cukrem, přidáme rozmixované jahody se želatinou. Krém dáme vychladit.

Čokoládový krém

4 tabulky tmavé čokolády
500 g změklého másla
cukr moučka dle chuti

Máslo vyšleháme s cukrem a postupně do něj zašleháváme vychladlou rozpuštěnou čokoládu.

Zdobení

kukuřičný škrob na podsypávání
fondán na potah celého dortu – světle modrý (popř. bílý + modrou gelovou barvu)
lepidlo na fondán
barevný fondán na modelování (tělový, hnědý, červený, růžový, černý, bílý, zelený – popř. jen bílý a všechny potřebné gelové barvy)
gelové barvy (na oči, dokreslení detailů)

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.