Žloutkové věnečky s rumovým krémem a citrónovou polevou
Jen málokterá naše dobrota má tak vznešený původ a historii sahající přes několik století. Dalo by se říci, že věnečky v sobě mají kromě žloutkového krému i pár kapek urozeného modrého likéru, který je pro sladkosti obdobou šlechtické modré krve. To ale není vše, neboť historie samotného odpalovaného těsta sahá až někam do 16. století, Francouzi rozhodně tvrdí, že je to jejich dar kulinářskému světu, ale častěji se píše o tom, že na tento způsob přípravy těsta přišli Italové ve Florencii na dvoře samotné Kateřiny Medicejské.
Odpalované těsto
120 ml vody
135 g mléka
100 g másla
13 g cukru krupice
205 g hladké mouky
275 g vejce (vejce je třeba zvážit, asi 5 a půl kusu)
3 g soli
Do hrnce navážíme vodu, mléko, máslo, sůl a cukr, přivedeme k varu a zavaříme mouku. Za stálého míchání odpaříme asi 1–2 minuty. V mixéru s lopatkou vymícháme do studena. Vmícháme vejce. Hmotu popřípadě doředíme trochou vody.
Sáčkem s velkou hvězdicovou špičkou stříkáme na plech s pečicím papírem věnečky o průměru 7 cm. Vložíme do vyhřáté trouby na 240 °C a stáhneme teplotu na 220 °C.
Po nabytí objemu stáhneme teplotu na 180 °C a dopečeme. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
Žloutkový creme patissiere
500 ml mléka
80 g žloutků
125 g cukru krupice
50 g vanilkového pudinku
50 g másla
1 ks vanilkového lusku
100 ml mléka rozmícháme pudinkový prášek a žloutky dohladka. Zbylé mléko, máslo, cukr a vanilku přivedeme k varu. Nalejeme rozmíchanou směs a řádně provaříme 2–3 minuty. Vychladíme přikryté fólií.
Žloutkovo-máslový krém
500 g creme patissiere
125 g másla
30 ml rumu
Creme patissiere vyšleháme dohladka s rumem a zašleháme změklé máslo. Krémem naplníme sáček s hvězdicovou špičkou.
Poleva
200 g cukru moučka
30–40 ml citronové šťávy
pár kapek oleje
Do jedné misky dáme cukr, citronovou šťávu a olej. Ručně utřeme dohladka do husté polevy. Že máme hotovo, poznáme tak, že poleva pomalu odkapává ze lžíce a dobře kryje.
Dohotovení
Vychladlé věnečky podélně prokrojíme, naplníme krémem. Vršky namočíme do polevy, necháme okapat a přiložíme na nastříkanou náplň.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.