Romanův párty stolek

4,5 hodiny
Dort Pavlova
Korpus
270 g bílků
540 g krystalového cukru
1,5 g soli
18 g vinného octa
27 g kukuřičného škrobu
1 lžička vanilkového extraktu
Bílky vyšleháme v míse za postupného přidávání cukru a soli do tuhého sněhu. Poté pomalu zašleháme vinný ocet, škrob a vanilku. Na plech vyložený pečícím papírem nastříkáme řezanou špičkou kruh o průměru 22 cm, a to celkem na tři plechy. Pečeme při horkém vzduchu asi 90 minut na teplotu 100 °C.
Krém
400 g mascarpone
100 g moučkového cukru
750 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový lusk
Mascarpone spolu s cukrem, vanilkovou dužinou a smetanou vyšleháme do pevného krému.
Dekorace
250 g malin
250 g jahod
meduňkové lístky
Kompletace
Na první korpus nastříkáme pusinky z krému jednu vedle druhé a poklademe kousky ovoce. Přiklopíme druhým korpusem a opakujeme vrstvu s krémem a ovocem. Přiklopíme třetím korpusem, ozdobíme krémem, ovocem a lístky z meduňky.
Malinové koláčky
Tartaletky
250 g hladké mouky
80 g moučkového cukru
40 ml studené vody
130 g ztuhlého másla
špetka soli
rýže do formiček na pečení
V misce vypracujeme z mouky, cukru, vody, soli a ztuhlého másla těsto, které necháme v lednici ztuhnout. Poté vyválíme na tenký plát, vykrojíme o něco větší kolečka, než je velikost formiček. Těsto zformujeme do formičky, uhladíme u ráfku. Vyložíme pečícím papírem, který zatížíme rýží a pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 180 °C horkovzduch.
Francouzský krém
200 ml mléka
4 žloutky
40 g moučkového cukru
12 g kukuřičného škrobu
1 vanilkový lusk
150 g másla
V rendlíku zahřejeme mléko s dužinou z vanilkového lusku. Než se mléko začne vařit, utřeme žloutky spolu s cukrem a škrobem. Do této směsi zašleháme vroucí mléko a nalijeme zpět do rendlíku a za stálého míchání necháme na plamenu zhoustnout. V míse necháme trochu zchladnout a do směsi zašleháme povolené máslo. Přikryjeme fólií a necháme vychladnout.
Malinový krém
150 g malinového pyré
100 g bílé čokolády
150 ml smetany na šlehání
V rendlíku svaříme malinové pyré a přes cedník prolisujeme na nadrobno nasekanou bílou čokoládu, která se v horkých malinách za stálého míchání zcela rozpustí. Směs necháme zchladnout. Do vyšlehané šlehačky postupně vmícháme zchladlou směs malin a čokolády.
Malinové coulis
150 g malinového pyré
60 g třtinového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
Malinové pyré svaříme se třtinovým cukrem. Poté prolisujeme přes cedník a opět vrátíme zpět do rendlíku. Přivedeme k varu a zahustíme rozmočeným škrobem. Lehce provaříme a necháme zchladit.
Dekorace
250 ml smetany na šlehání
Smetanu vyšleháme do ztuhnutí.
Kompletace
Upečené tartaletky naplníme pomocí rovné špičky a sáčku francouzským krémem. Malinový krém dáme do silikonových formiček a necháme zmrazit. Poté ho z formiček vyklopíme na mřížku a přelijeme malinovým coulis a položíme na střed tartaletky. Nakonec kraje tartaletky obstříkneme šlehačkou pomocí sáčku a řezané špičky.
Jahodové mini charlottky
Korpus
140 g hladké mouky
40 g mandlové mouky
10 g kukuřičného škrobu
3 g kypřícího prášku
6 žloutků
6 ml vanilkového extraktu
40 g krystalového cukru
6 bílků
3 ml citronové šťávy
140 g krystalového cukru
moučkový cukr na posypání
Hladkou mouku smícháme spolu s mandlovou moukou, kukuřičným škrobem a kypřícím práškem. Do žloutků s vanilkovým extraktem zašleháme cukr. Vyšleháme bílky s citronovou šťávou a krystalovým cukrem. Do žloutků postupně vmícháme sníh z bílků. Nakonec vmícháme prosátou suchou směs.
Z větší části piškotové hmoty upečeme malé cukrářské piškotky, které před pečením posypeme prosátým moučkovým cukrem.
Z menší části piškotové hmoty upečeme plát, který před pečením posypeme prosátým moučkovým cukrem. Pečeme na 170 °C 10 minut. Po upečení a vychladnutí vykrojíme tvořítkem kroužky.
Jahodový krém
260 g krémového sýra Philadelphia
45 g krystalového cukru
45 g crème fraîche
3 ml citronové šťávy
6 g želatiny
voda na rozpuštění želatiny
40 ml vody
180 g smetany ke šlehání
180 g jahodového pyré
Namočenou želatinu svaříme s vodou a necháme vychladnout. Vyšleháme sýr s cukrem, crème fraîche a citronovou šťávou. Směs smícháme se želatinou. Nakonec do směsi vmícháme na 70 % našlehanou smetanu a úplně na závěr přidáme jahodové pyré.
Sirup
150 ml vody
10 ml citronové šťávy
30 g krystalového cukru
4 ml rumu
Vodu s citronovou šťávou, cukrem a rumem svaříme do rozpuštění cukru. Necháme vychladnout.
Dekorace
150 g jahod
20 g moučkového cukru
mašle
Jahody rozkrájíme na drobné kostičky, smícháme s cukrem.
Kompletace
Na dno ráfku položíme vykrojené kolečko z piškotu. Na něj navrstvíme jahodový krém. Necháme vychladit. Vyndáme z ráfku. Strany dortíku potřeme zbylým krémem a oblepíme piškotky. Dortík navrchu ozdobíme jahodami a po obvodu svážeme mašlí.
Éclairs s vanilkovým krémem
Odpalované těsto
250 ml vody
15 g krupicového cukru
špetka soli
100 g másla
160 g hladké mouky
4 vejce
V rendlíku svaříme vodu s cukrem, máslem a solí. Při varu vmícháme mouku a odpalujeme. Těsto necháme částečně vychladnout. Postupně zašleháváme vejce. Řezanou trubičkou stříkáme na plech s pečícím papírem éclairky dlouhé 10 cm. Pečeme v troubě 30 minut na 180 °C bez otevření trouby.
Vanilkový krém
250 ml mléka
120 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
60 g másla
30 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
100 ml smetany ke šlehání
V rendlíku svaříme mléko s cukrem, máslem a vanilkovým luskem. Při varu vmícháme mouku a poté škrob. Necháme zcela zchladnout a poté postupně po částech vmícháme ušlehanou šlehačku.
Malinové coulis
100 g malinového pyré
40 g třtinového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
Malinové pyré svaříme se třtinovým cukrem. Poté prolisujeme přes cedník a opět vrátíme zpět do rendlíku, přivedeme k varu a zahustíme rozmočeným škrobem. Lehce provaříme a dáme zchladit.
Ganáž
150 g ruby čokolády
120 ml smetany ke šlehání
Na nadrobno nasekanou čokoládu nalijeme ne zcela svařenou smetanu a rozmícháme.
Sněhové pusinky
10 g lyofilizovaných malin
sněhové pusinky (použijeme část těsta z Pavlova dortu)
Do vyšlehaného sněhu z bílků s cukrem postupně zašleháváme cukr svařený na 118 °C. Pusinky stříkáme na pečící papír. Sušíme v troubě na 130 °C.
Kompletace
Upečené éclairky perforujeme špičatým nožem na spodní části na třech místech. Dlouhou špičkou vstříkneme do každé dírky coulis a poté krém. Zchladíme. Vrchní polovinu éclairek namočíme do ganáže. Ještě na nezatuhlou ganáž nalepíme pár kousků sněhových pusinek a lyofilizovaných malin.
Jahodový nepečený dezert
Piškot
2 bílky
2 žloutky
60 g krystalového cukru
60 g hladké mouky
5 g kukuřičného škrobu
Bílky s cukrem vyšleháme. Do pevného sněhu lehce zašleháme žloutky, poté vmícháme mouku se škrobem. Rovnou trubičkou na pečící papír nastříkáme spirály. Pečeme v troubě na 190 °C asi 6 minut.
Krém s kondenzovaným mlékem
150 g mascarpone
10 g kondenzovaného sladkého mléka
1 lžička vanilkového extraktu
200 ml smetany ke šlehání
20 g moučkového cukru
Mascarpone vyšleháme s kondenzovaným mlékem a vanilkou. Vedle vyšleháme smetanu s cukrem. Poté obě směsi lehce spojíme.
Jahodový krém
150 g mascarpone
15 g kondenzovaného sladkého mléka
150 g jahodového pyré
200 ml smetany ke šlehání
20 g moučkového cukru
Mascarpone vyšleháme s jahodovým pyré. Vedle vyšleháme smetanu s cukrem. Poté obě směsi lehce spojíme.
Sirup
50 ml jahodového pyré
50 ml vody
20 g moučkového cukru
Vodu s pyré a cukrem svaříme do rozpuštění cukru. Necháme zchladnout.
Dekorace
100 g jahod
meduňkových lístků
piškotků
Z části těsta si nastříkáme drobnou rovnou špičkou krátké cukrářské piškoty a pečeme v troubě na 190 °C dozlatova.
Kompletace
Do vytvořeného ráfku z tvrzené fólie vysoké 6 cm vložíme vykrojené kolečko z piškotu o průměru 6 cm. Piškot zvlhčíme sirupem. Navrstvíme krém s kondenzovaným mlékem, poté jahodový krém a zarovnáme až po okraj, který zahladíme. Zdobíme stříkanou pusinkou z krému z kondenzovaného mléka, jahodou a piškotkou. Podáváme ve fólii.
Kynuté koláče s tvarohem a s rybízem
Kynuté těsto
250 g hladké mouky
20 g droždí
60 g másla
sůl
60 g moučkového cukru
2 žloutky
150 ml mléka
Droždí rozpustíme v cukru, zalijeme vlažným mlékem, zasypeme částí mouky a vytvoříme řídké těsto. Necháme odpočinout. Poté do kvásku zapracujeme ostatní suroviny a vypracujeme hladké těsto, které necháme v teple kynout.
Tvarohová náplň
250 g tuhého tučného tvarohu
1 žloutek
80 g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kukuřičného škrobu
10 ml rumu
2 g citronové kůry
Smícháme všechny ingredience.
Ovocná vložka
150 g rybízu
60 g moučkového cukru
Rybízové kuličky obalíme v moučkovém cukru.
Drobenka
50 g másla
50 g moučkového cukru
80 g polohrubé mouky
Smícháme všechny ingredience a vypracujeme drobenku.
Dekorace
20 g moučkového cukru
žloutek na potření
Upečené koláče přes sítko posypeme cukrem.
Kompletace
Těsto rozdělíme na části po 50 gramech. Jednotlivé kousky těsta vyválíme na placičky, na které dáme lžičku tvarohové náplně a okraje přes tvaroh přetáhneme a stočíme do kuličky, kterou necháme nakynout. Do vykynutého koláčku vytlačíme tvořítkem dostatečně hluboký důlek. Dno potřeme tvarohovou náplní, posypeme oslazeným rybízem. Okraje koláčku potřeme rozšlehaným žloutkem. Poté koláček posypeme drobenkou. Pečeme v troubě na 180 °C dozlatova.
Ovocný čaj
Ingredience
150 g malin
150 g jahod
2 citrony
1 pomeranč
3 sáčky ovocného čaje
meduňkové lístky
led
Sáčky čaje zalijeme vroucí vodou a necháme louhovat.
Kompletace
Do nádoby na čaj vložíme pokrájené ovoce a zalijeme zchladlým čajem. Dolijeme vodou. Před podáváním vložíme led.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.