Romanovy zmrzliny
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12309875102/foto09/recepty/m_13132.jpg?1709635327)
2 hodiny
Borůvkový nanuk s limetkou
Zmrzlina
1,5 limetky
110 g lesních borůvek
190 ml smetany ke šlehání
105 g třtinového cukru
150 ml kokosového krému
V lesních borůvkách svaříme limetovou šťávu, kůru a cukr. Poté do směsi vmícháme kokosový krém. Nakonec do směsi vmícháme ne zcela vyšlehanou smetanu. Mrazíme ve zmrzlinovači.
Dekorace
200 g ruby čokolády
20 g mandlových kostiček
dřívka na nanuk
Kompletace
Zmraženou zmrzlinu tvarujeme v nanukovém tvořítku. Po vymražení namočíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme mandlovými kostičkami.
Sendvič s vanilkovou zmrzlinou
Vanilková zmrzlina
300 g smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
90 g krystalového cukru
vlašské ořechy a cukr na dekoraci
Svaříme smetanu s mlékem a částí cukru, dále pak přidáme dužinu a slupku z vanilky. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Část vařené směsi nalijeme na žloutky a vše vrátíme zpět do jednoho rendlíku. Zahříváme do zhoustnutí. Poté směs přecedíme a mrazíme ve zmrzlinovači.
Roztavíme cukr a následně vmícháme oříšky. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Ořechy přidáme do hotové zmrzliny.
Cookies
100 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
200 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku
2 g soli
100 g čokolády na vaření
kakao
Máslo smícháme spolu s cukrem, vejcem, vanilkovou pastou a solí. Poté přidáme mouku s kypřícím práškem. Po vymíchání přidáme na drobné kostičky nakrájenou čokoládu. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 170 °C horkovzduch.
Kompletace
Ze zmrzliny si v kulatém tvořítku necháme vymrazit „puky“, které poté vložíme mezi dvě sušenky.
Pistáciová zmrzlina
Kornout
2 bílky
160 g moučkového cukru
90 g hladké mouky
30 g másla
½ lžičky skořice
sůl
Bílky mícháme s cukrem, skořicí a solí. Poté přidáme mouku a máslo. Ve vaflovači pečeme placičky, ze kterých po upečení tvarujeme kornouty.
Pistáciová zmrzlina
300 g smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
50 g pistáciové pasty
2 žloutky
90 g krystalového cukru
50 g loupaných pistácií
Svaříme smetanu s mlékem a částí cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Část vařené směsi nalijeme na žloutky a vše vrátíme zpět do jednoho rendlíku. Přidáme pastu a zahříváme do zhoustnutí. Poté směs přecedíme a mrazíme ve zmrzlinovači. Před domícháním přidáme sekané pistácie.
Dekorace
200 g bílé čokolády
50 g loupaných pistácií
Kompletace
Kornout naplníme zmrzlinou, nahoru dáme ještě kopeček zmrzliny. Namočíme do rozpuštěné čokolády a posypeme sekanými pistáciemi.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.