RomanOsobní výzvaIII. řada

Romanovy zmrzliny

2 hodiny

Borůvkový nanuk s limetkou

Zmrzlina

1,5 limetky
110 g lesních borůvek
190 ml smetany ke šlehání
105 g třtinového cukru
150 ml kokosového krému

V lesních borůvkách svaříme limetovou šťávu, kůru a cukr. Poté do směsi vmícháme kokosový krém. Nakonec do směsi vmícháme ne zcela vyšlehanou smetanu. Mrazíme ve zmrzlinovači.

Dekorace

200 g ruby čokolády
20 g mandlových kostiček
dřívka na nanuk

Kompletace

Zmraženou zmrzlinu tvarujeme v nanukovém tvořítku. Po vymražení namočíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme mandlovými kostičkami.

Sendvič s vanilkovou zmrzlinou

Vanilková zmrzlina

300 g smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
1 vanilkový lusk
2 žloutky
90 g krystalového cukru
vlašské ořechy a cukr na dekoraci

Svaříme smetanu s mlékem a částí cukru, dále pak přidáme dužinu a slupku z vanilky. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Část vařené směsi nalijeme na žloutky a vše vrátíme zpět do jednoho rendlíku. Zahříváme do zhoustnutí. Poté směs přecedíme a mrazíme ve zmrzlinovači.

Roztavíme cukr a následně vmícháme oříšky. Mícháme, dokud cukr nezkaramelizuje. Ořechy přidáme do hotové zmrzliny.

Cookies

100 g másla
125 g moučkového cukru
1 vejce
1 lžička vanilkové esence
200 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku
2 g soli
100 g čokolády na vaření
kakao

Máslo smícháme spolu s cukrem, vejcem, vanilkovou pastou a solí. Poté přidáme mouku s kypřícím práškem. Po vymíchání přidáme na drobné kostičky nakrájenou čokoládu. Pečeme ve vyhřáté troubě 15 minut na 170 °C horkovzduch.

Kompletace

Ze zmrzliny si v kulatém tvořítku necháme vymrazit „puky“, které poté vložíme mezi dvě sušenky.

Pistáciová zmrzlina

Kornout

2 bílky
160 g moučkového cukru
90 g hladké mouky
30 g másla
½ lžičky skořice
sůl

Bílky mícháme s cukrem, skořicí a solí. Poté přidáme mouku a máslo. Ve vaflovači pečeme placičky, ze kterých po upečení tvarujeme kornouty.

Pistáciová zmrzlina

300 g smetany ke šlehání
100 ml plnotučného mléka
50 g pistáciové pasty
2 žloutky
90 g krystalového cukru
50 g loupaných pistácií

Svaříme smetanu s mlékem a částí cukru. Žloutky vyšleháme se zbylým cukrem. Část vařené směsi nalijeme na žloutky a vše vrátíme zpět do jednoho rendlíku. Přidáme pastu a zahříváme do zhoustnutí. Poté směs přecedíme a mrazíme ve zmrzlinovači. Před domícháním přidáme sekané pistácie.

Dekorace

200 g bílé čokolády
50 g loupaných pistácií

Kompletace

Kornout naplníme zmrzlinou, nahoru dáme ještě kopeček zmrzliny. Namočíme do rozpuštěné čokolády a posypeme sekanými pistáciemi.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.