RomanKreativní výzvaIII. řada

Picassova Busta ženy podle Romana

3 hodiny

Piškotový korpus (celkem 3×, průměr ráfku 20 cm)

10 vajec
300 g krystalového cukru
6 lžíce vařící vody
250 g hladké mouky
100 g polohrubé mouky
špetka soli
lžička vanilkového extraktu

Piškotový korpus (celkem 2×, průměr ráfku 18 cm)

7 vajec
210 g krystalového cukru
4 lžíce vařící vody
170 g hladké mouky
70 g polohrubé mouky
špetka soli
lžička vanilkového extraktu

Celá vejce šleháme spolu s cukrem, který přidáváme po částech. Při šlehání přilijeme horkou vodu, sůl a vanilku. Do našlehané hmoty postupně přidáváme prosátou mouku. Pečeme v troubě na 170 °C do zlatova – v ráfku 20 cm celkem 3 korpusy a v ráfku 18 cm 2 korpusy.

Švýcarský krém

340 g vaječných bílků
680 g krystalového cukru
680 g másla
120 g ochucovací kokosové pasty

Nad vodní lázní zahříváme bílky s cukrem na 70 °C. Poté v robotu vyšleháme do částečného zchladnutí. Postupně po malých částech přidáváme povolené máslo. Nakonec dostatečně vyšleháme s přidáním kokosové pasty.

Mangové pyré

300 ml mangového pyré

V případě potřeby naředíme mangové pyré vodou.

Dekorace

Sada potravinářských barev: žlutá, červená, fialová, modrá, zelená a černá.

Poměrnou část krému obarvíme barvami, kterými následně malujeme na dort.

Kompletace

Spodní část dortu se složí z 3 upečených korpusů 20 cm, které vždy prořízneme, provlhčíme mangovým pyré, promažeme krémem. Obmažeme krémem strany. Vrchní díl dortu se složí ze 2 upečených korpusů 18 cm, které opět prořízneme, zvlhčíme mangem a promažeme krémem i strany. Dostatečně ztuhlý a zchladlý dort zkompletujeme na sebe. Poté pomocí obarveného krému malujeme obraz.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.