KristýnaKreativní výzvaIII. řada

Štyrského Sněhulák a kominík podle Kristýny

3 hodiny

Spodní čokoládový korpus

12 vajec
560 g krupicového cukru
400 ml vody
400 ml oleje
600 g polohrubé mouky
12 g kypřícího prášku
100 g kakaa
1 g soli

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vodu. Hned jak se hmota sjednotí, přidáme postupně všechny sypké ingredience. Bílky se špetkou soli vyšleháme pomocí metličky do hustého sněhu, který vmícháme ručně do hustého čokoládového těsta. Těsto rozdělíme do dvou forem o průměru 22–24 cm a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu asi 50 minut.

Čokoládový krém

1250 g mascarpone
500 g smetanového sýra (Palouček)
450 ml 33% smetany ke šlehání
125 g odtučněného tvarohu
325 g moučkového cukru
300 g hořké čokolády

200 ml smetany si svaříme pod bod varu a nalejeme na čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Do čisté nerezové misky dáme všechny navážené ingredience a postupně začněme šlehat metličkou. Postupně vmícháváme zbytek šlehačky a necháme na nejvyšší stupeň zhruba 1 minutu šlehat. Krém dáme do cukrářských sáčků, aby se korpusy lépe promazávaly.

Náplň do čokoládového korpusu

800 g mraženého lesního ovoce
100 g pyré z lesního ovoce
100 g krupicového cukru
10 g citronové šťávy
30 g práškové želatiny

Mražené ovoce a pyré s cukrem ohřejeme na mírném plamenu. Přidáme želatinu a necháme chvilku probublat. Sundáme z plotny a necháme zchladit v lednici.

Vrchní makový korpus

9 vajec
420 g krupicového cukru
300 ml vody
300 ml oleje
450 g polohrubé mouky
22 g kypřícího prášku
50 g mletého máku
50 g celého máku
1 g soli
kůra z jednoho citronu

Vejce rozdělíme na bílky a žloutky. Žloutky vyšleháme s cukrem, přidáme olej a vodu. Hned jak se hmota sjednotí, přidáme postupně všechny sypké ingredience. Bílky se špetkou soli vyšleháme pomocí metličky do hustého sněhu, který vmícháme ručně do hustého makového těsta. Těsto rozdělíme do dvou forem o průměru 18 cm a pečeme v předehřáté troubě na 160 °C po dobu asi 40 minut.

Makový krém

500 g mascarpone
200 g smetanového sýra (Palouček)
100 ml 33% smetany ke šlehání
50 g odtučněného tvarohu
130 g moučkového cukru
50 g mletého máku
1 g mleté vanilky
kůra a šťáva z půlky jednoho citronu

Višňový krém

500 g mascarpone
200 g smetanového sýra (Palouček)
100 ml 33% smetany ke šlehání
50 g odtučněného tvarohu
130 g moučkového cukru
30 g višňové ochucovací pasty
1 g mleté vanilky
kůra a šťáva z půlky jednoho citronu

Do čisté nerezové misky dáme všechny navážené ingredience a postupně začněme šlehat metličkou. Postupně vmícháváme zbytek šlehačky a necháme na nejvyšší stupeň zhruba 1 minutu šlehat. Krém dáme do cukrářských sáčků, aby se korpusy lépe promazávaly.

Plňka do makového korpusu

400 g mražených višní
50 g pyré z višní
60 g krupicového cukru
10 g citronové šťávy
20 g práškové želatiny

Mražené ovoce a pyré s cukrem ohřejeme na mírném plamenu. Přidáme želatinu a necháme chvilku probublat. Sundáme z plotny a necháme zchladit v lednici.

Máslovobílkový krém na zámaz dortů

10 ks bílků (tj. asi 300 g)
500 g krupicového cukru
660 g másla
gelové barvy

Bílky smícháme s cukrem a zahřejeme na 70 °C. Přelijeme do čisté nerezové misky a začneme šlehat na nevyšší otáčky do tuhých špiček. Do bílkové hmoty, která má asi stejnou teplotu jak máslo, postupně zašleháme požadované množství másla. Hotový krém má sjednocenou strukturu a můžeme jej ihned použít na zámaz dortů.

Zdobení

500 g fondánu velvet bílý
250 g fondánu velvet černý
balík jedlých papírů
aranžovací drátky a páska
gelové a práškové barvy
šablonky a vykrajovátka
cukrové zdobení sněhové vločky, perličky, hvězdičky aj.
2 snítky rozmarýnu

Kompletace

Upečený čokoládový korpus prokrojíme na zhruba 2 cm silné pláty a promažeme čokoládovým krémem. Uprostřed vytvoříme prostor, který vyplníme lesním ovocem. Celý korpus skládáme na připravené podložce.

Vrchní patro skládáme stejně jako patro spodní. Oba korpusy spojíme pomocí kovové konstrukce se žebříkem, která dortu dodá netradiční vzhled.

Nakonec ozdobíme podle obrazu od českého malíře Jindřicha Štyrského. Dekorujeme dle vlastní fantazie, části dekorace vytvarujeme z fondánu, použijeme i předem zakoupené zdobení jako perličky, hvězdičky a vločky. Obmaz dortu dobarvíme barvami do motivů inspirovanými obrazem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.