Velká vlna u Kanagawy podle Kláry
![](http://img.ceskatelevize.cz/program/porady/12309875102/foto09/recepty/m_13114.jpg?1708952829)
3 hodiny
Piškotový korpus
10 vajec
331 g krupicového cukru
429 g polohrubé mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
78 g rostlinného oleje
78 g teplé vody
špetka soli
Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, poté zašleháme olej a teplou vodu. Do směsi zašleháme mouku a kypřící prášek. Bílky vyšleháme se solí do sněhu a poté opatrně stěrkou spojíme sníh se žloutkovou hmotou. Dáme péct na 160 °C na 50 minut.
Borůvková ganáž
600 g mražených borůvek
300 g velvet bílé čokolády
3 g kyseliny citronové
Mražené borůvky svaříme a rozpustíme v nich bílou čokoládu. Přidáme kyselinu citronovou a dáme vychladit.
Borůvkový krém
300 g borůvkové ganáže
25 g vanilkového crème olé
750 g mascarpone
200 g crème fraîche
90 g moučkového cukru
Všechny ingredience společně vyšleháme do krému.
Lemon curd
100 ml citronové šťávy
75 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
1 žloutek
50 g másla
Všechny ingredience kromě másla spojíme v kompaktní hmotu a mírně zahříváme do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme máslo. Krém vychladíme.
Bílkový máslový krém
260 g pasterizovaných bílků
špetka soli
370 g krystalového cukru
500 g změklého másla
Bílky s cukrem a špetkou soli ohřejeme na vodní lázni na 70 °C, dokud se cukr nerozpustí. Poté bílky vyšleháme do lesklé a pevné směsi, a nakonec zašleháme postupně máslo.
Dekorace
potravinářské barvy: světle modrá, tmavě modrá, bílá
100 g isomaltu
Kompletace
Sestavíme dort v pořadí: korpus, borůvkový krém, borůvková ganáž, korpus, borůvkový krém, lemon curd, korpus, borůvkový krém, borůvková ganáž, korpus, borůvkový krém, lemon curd, korpus.
Dort dozdobíme obarveným bílkovomáslovým krémem a vykreslíme vlnu. Pomocí isomaltu vytvoříme představu stříkající vody.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.