KláraKreativní výzvaIII. řada

Velká vlna u Kanagawy podle Kláry

3 hodiny

Piškotový korpus

10 vajec
331 g krupicového cukru
429 g polohrubé mouky
2 čajové lžičky kypřícího prášku
78 g rostlinného oleje
78 g teplé vody
špetka soli

Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, poté zašleháme olej a teplou vodu. Do směsi zašleháme mouku a kypřící prášek. Bílky vyšleháme se solí do sněhu a poté opatrně stěrkou spojíme sníh se žloutkovou hmotou. Dáme péct na 160 °C na 50 minut.

Borůvková ganáž

600 g mražených borůvek
300 g velvet bílé čokolády
3 g kyseliny citronové

Mražené borůvky svaříme a rozpustíme v nich bílou čokoládu. Přidáme kyselinu citronovou a dáme vychladit.

Borůvkový krém

300 g borůvkové ganáže
25 g vanilkového crème olé
750 g mascarpone
200 g crème fraîche
90 g moučkového cukru

Všechny ingredience společně vyšleháme do krému.

Lemon curd

100 ml citronové šťávy
75 g moučkového cukru
špetka soli
1 vejce
1 žloutek
50 g másla

Všechny ingredience kromě másla spojíme v kompaktní hmotu a mírně zahříváme do zhoustnutí. Odstavíme a vmícháme máslo. Krém vychladíme.

Bílkový máslový krém

260 g pasterizovaných bílků
špetka soli
370 g krystalového cukru
500 g změklého másla

Bílky s cukrem a špetkou soli ohřejeme na vodní lázni na 70 °C, dokud se cukr nerozpustí. Poté bílky vyšleháme do lesklé a pevné směsi, a nakonec zašleháme postupně máslo.

Dekorace

potravinářské barvy: světle modrá, tmavě modrá, bílá
100 g isomaltu

Kompletace

Sestavíme dort v pořadí: korpus, borůvkový krém, borůvková ganáž, korpus, borůvkový krém, lemon curd, korpus, borůvkový krém, borůvková ganáž, korpus, borůvkový krém, lemon curd, korpus.

Dort dozdobíme obarveným bílkovomáslovým krémem a vykreslíme vlnu. Pomocí isomaltu vytvoříme představu stříkající vody.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.