TerezaOsobní výzvaIII. řada

Kočičí pie art podle Terezy

2 hodiny

Těsto

500 g hladké mouky
275 g másla
200 g moučkového cukru
75 g mandlové mouky
5 g soli
100 g vajec
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
20 g žloutků
10 g 33% smetany

Smícháme mouku, moučkový cukr, mandlovou mouku, sůl, kůru a na kousky nakrájené studené máslo do drobenky. Potom rychle zamícháme vejce a než se těsto spojí, rozdělíme na asi ⅖ a ⅗ a rozválíme na kulaté pláty o výšce asi 3 mm. Větší plát musí mít průměr alespoň 32 cm, menší 29 cm. Necháme důkladně vychladit, větší plát pak přeneseme do formy na koláč vymazané máslem a kolečkem pečícího papíru na dně formy o průměru 28, opatrně, ale důkladně namačkáme na dno i do stran, zařízneme a opět necháme důkladně vychladit. Pečeme na 175 °C 18 minut, poté potřeme rozmíchaným žloutkem se smetanou a dáme ještě zapéct asi 2 minuty dozlatova.

Karamelové višně

140 g třešňového pyré
80 g krupicového cukru
10 g medu
200 g mražených višní

Pyré přivedeme k varu a nalejeme na zkaramelizovaný cukr, povaříme do rozpuštění a přidáme zmrzlé višně. Vaříme, dokud se neodpaří většina vody a směs nezhoustne.

Pekanové praliné

200 g pekanového praliné
20 g smetany

Čokoládová náplň

300 g 70% čokolády
300 g másla
170 g krupicového cukru
240 g vajec
4 g soli
82 g hladké mouky

Cukr a vejce vyšleháme do pěny (asi 4 minuty), přidáme opatrně a postupně rozpuštěnou čokoládu s máslem (teplota kolem 45 °C). Až se směs spojí, přidáme prosátou mouku se solí a mícháme opět jen do spojení.

Na dokončení

10 g kakaa na posyp koláře
20 g vajec
10 g mléka
špetka soli
20 g másla

190 g 33% smetany
kakao na posyp šlehačky

Kompletace

Vychlazené těsto potřeme pekanovým praliné, na něj lžící rozprostřeme karamelové višně a vše zalejeme čokoládovou náplní.

Do menšího těsta vyřežeme obrázek kočičky sedící na větvi a poletující ptáčky (můžeme si obkreslit podle šablony z fólie nebo papíru). Těsto opatrně přiložíme na koláč, důkladně přimáčkneme u krajů. Pomocí štětce nebo prstu naneseme kakao do tvaru mraků, vše potřeme rozšlehaným vejcem s mlékem a solí a dáme péct na 170 °C asi na 30 minut (dokud není upečené horní těsto). Potřeme máslem.

Servírujeme s ušlehanou šlehačkou posypanou kakaovým prachem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.