KristýnaOsobní výzvaIII. řada

Pie art podle Kristýny

2 hodiny

Vanilkové těsto

264 g studeného másla
490 g hladké mouky
kůra ze dvou citrónů
2 g mleté vanilky
166 g moučkového cukru
2 g soli
2 vejce

1 kg cizrny na zatížení těsta

Všechny suroviny kromě vajec dáme do robota a K metlou vypracujeme drobenku, do které přidáme vejce. Vypracujeme krásné, hladké těsto. Vyválíme asi 3 mm tlustý plát, který opatrně vložíme do nachystané koláčové formy. Na těsto vložíme pečící papír, do kterého nasypeme například cizrnu. Pečeme zhruba na 160–170 °C v horkovzdušném programu nebo na spodní pečení asi 15–20 minut. Pro dostatečně propečený spodek pečte ve spodní části trouby.

Maracujová náplň

600 g jemného tradičního tvarohu v alobalu
100 g čerstvého sýra Palouček
150 g moučkového cukru
kůra ze dvou citrónů + šťáva
3 g mleté vanilky
150 g maracujového pyré
3 ks čerstvé maracuji
4 vejce

Všechny ingredience, kromě vajec smícháme v robotu hladkou metlou. Vejce přidáváme postupně.

Maracujové želé

150 g mracujového pyré
3 ks čerstvé maracuji
40 g krupicového cukru
5 g NH pektinu

Pyré svaříme asi na 40°C. Poté přidáme smíchaný cukr s pektinem. Přivedeme k varu, sundáme z plotny a vmícháme čerstvou maracuji. Necháme vychladnout.

Zdobení

3 ks čerstvé maracuji
čerstvý tymián
1 vejce
zbytky těsta na ozdoby

Kompletace

Do upečeného korpusu vložíme hotovou maracujouvou náplň, na kterou poklademe libovolné zdobení z těsta. Pečeme do zlatova na 160–170°C. Ke konci koláč můžeme potřít rozšlehaným vejcem, aby se hezky leskl. Koláč necháme vychladnout a okolo zdobení nalejeme maracujové želé. Ozdobíme čerstvou maracují a například tymiánem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.