Vojtův balsamico red velvet medvěd

4 hodiny
Korpus balsamico red velvet
750 g hladké mouky
600 g krupicového cukru
720 g kysaného podmáslí
350 g změklého másla
45 g přírodního nealkalizovaného kakaa
300 g vajec
40 g acetto balsamico di Modena
15 g jedlé sody
3 g soli
3 g červeného gelového barviva
Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, podmáslí, barvivo, balsamico a nakonec vmícháme suché ingredience. Těsto rozlijeme na 3 plechy a pečeme na 200 °C asi 12 minut. Poté plát překlopíme a necháme vychladnout.
Čokoládová ganáž s kouřovou solí
1500 g mléčné čokolády
650 g crème fraîche
750 g másla
3 g kouřové soli
Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni s ½ crème fraîche. Vmícháme zbytek crème fraîche, máslo a kouřovou sůl.
Jahodovoibiškový gel
250 g čerstvých jahod
125 g vody
6 g sušeného ibišku v sáčcích (3 ks)
10 g bramborového škrobu
50 g krupicového cukru
5 g citronové šťávy
Na gel svaříme jahody s cukrem, ibiškem a ⅔ vody. Vyndáme sáčky a přidáme ve zbytku vody rozmíchaný škrob. Rozmixujeme dohladka, přelijeme na talíř, přikryjeme fólií a dáme vychladit.
Velvet efekt
280 g mléčné čokolády
120 g kakaového másla
Čokoládu zahřejeme ve vodní lázni na 45 °C, stejně postupujeme i u kakaového másla. Obě hmoty spojíme, dáme do pistole s kompresorem.
Dokončení
250 g mandlového fondánu
5 g kukuřičného škrobu
0,1 g černého gelového barviva
0,1 g bílého gelového barviva
0,1 g žlutého gelového barviva
0,1 g zeleného gelového barviva
5 g hnědého barviva do airbrush
5 g černého barviva do airbrush
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači
1 plátek jedlého zlata
Kompletace
Pláty těsta potřeme gelem a ganáží, rozkrájíme na pruhy a zarolujeme do podoby dvou válců výšky 17 a 13 cm. Válce zpevněné ráfky necháme namrazit. Poté potřeme ganáží a dotvarujeme. Necháme opět zatuhnout v chladu. Poté kompletujeme dort.
Ze zbytku korpusu a krému vytvoříme nožičky, odřezky rozmačkáme do hmoty, ze které vymodelujeme ručičky a ocásek. Uši vymodelujeme z fondánu, chlupy vytvoříme ze zbylého krému pomocí mašlovačky.
Dort necháme omrznout a postříkáme velvet sprejem. Patinujeme pomocí airbrush barev a zlatem v rozprašovači.
Ze zbylého fondánu vytvoříme oči, čumáček a motýlka. Dozdobíme plátkovým zlatem.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.