Medvídek chlupáč podle Kláry

4 hodiny
Kakaový korpus (forma průměr 16×18 cm)
13 vajec
406 g krupicového cukru
450 g polohrubé mouky
2,5 čajové lžičky kypřícího prášku
105 g rostlinného oleje
105 g teplé vody
70 g holandského kakaa
špetka soli
Oddělíme si bílky od žloutků. Žloutky vyšleháme s cukrem do světlé pěny, poté zašleháme olej a teplou vodu. Do směsi zašleháme mouku, kakao a kypřící prášek. Bílky vyšleháme se solí do sněhu a poté opatrně stěrkou spojíme sníh se žloutkovou hmotou. Dáme péct na 160 °C 50 na minut.
Čokoládový krém
100 g 33% smetany
200 g 50% čokolády
850 g mascarpone
200 g crème fraîche
100 g moučkového cukru
30 g kakaa
Zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu. Ganáž dáme chladit. Vychlazenou ganáž vyšleháme s mascarpone, crème fraîche, cukrem a kakaem.
Malinový rozvar
250 g mražených malin
35 g krupicového cukru
2 g pektinu NH
Mražené maliny svaříme a přidáme cukr s pektinem. Ještě chvíli necháme vařit a pak vychladíme.
Meruňkové želé
300 g meruňkového pyré
45 g krupicového cukru
5 g pektinu NH
Meruňkové pyré zahřejeme a přidáme cukr s pektinem. Chvíli provaříme a pak necháme při pokojové teplotě vystydnout.
Bílkovomáslový krém
520 g pasterizovaných bílků
špetka soli
740 g krystalového cukru
1000 g změklého másla
Bílky s cukrem a špetkou soli ohřejeme na vodní lázni, dokud se cukr nerozpustí a směs má kolem 70 °C. Poté bílky vyšleháme do lesklé a pevné směsi, a nakonec zašleháme postupně máslo.
Dekorace
350 g vanilkového fondánu
růžové, hnědé, černé, modré barvivo
Kompletace
Z korpusu o průměru 18 cm vykrojíme tělo medvěda a korpus si rozřežeme na 4 pláty. Z korpusu o průměru 16 cm vykrojíme hlavu medvěda a také rozřežeme na 4 pláty.
Tělo medvěda sestavíme následovně: korpus, čokoládový krém a meruňkové želé. Takto opakujeme ještě 2x a zakončíme plátem korpusu a dáme vychladit.
Na vychlazené tělo medvěda postavíme hlavu medvěda a sestavujeme následovně: korpus, čokoládový krém, malinový rozvar. Takto opakujeme ještě 2x a zakončíme korpusem. Dáme znovu vychladit.
Celý dort nahrubo obmažeme bílkovomáslovým krémem a zapravíme vyztužovací tyčky, aby dort držel. Nadrobíme si zbylý korpus, který smícháme se zbytkem čokoládového krému a vymodelujeme z hmoty nohy a ruce medvěda, které k tělu přilepíme krémem.
Z obarveného fondánu si vymodelujeme uši, pusu, oči, packy, dlaně a mašličku. Vše přilepíme k dortu krémem, uši připevníme párátkem.
Poté speciální špičkou nanášíme krém na tělo medvěda a vytvoříme chlupy medvěda.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.