VojtěchOsobní výzvaIII. řada

Vojtovo vánoční cukroví

2,5 hodiny

Linecká kolečka s pistáciemi a meringue (17 ks)

Linecké těsto pistáciové

140 g hladké mouky
35 g mletých pistácií
50 g moučkového cukru
100 g másla
0,5 g soli
1 g čerstvě nastrouhané pomerančové kůry
20 g žloutků

Ze všech ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici. Poté rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme 17 větších koleček. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Italský meringue

100 g bílků
210 g krupicového cukru
75 g vody
1 g soli

Dokončení

120 g pomerančové marmelády
15 g sekaných pistácií
0,1 g zlatého prachu v rozprašovači

Na meringue svaříme vodu a ⅔ cukru na 120 °C. Zbylý cukr vyšleháme se solí a bílky. Pomalu vlijeme rozvar a šleháme do vychladnutí. Použijeme ½ objemu sněhu.

Kompletace

Na upečené kolečko naneseme řezanou zdobičkou sníh, do středu dáme marmeládu. Flambovací pistolí ožehneme meringue. Posypeme pistáciemi a poprášíme zlatým prachem.

Stromečky s příchutí citronu a jehličí (17 ks)

Linecké těsto pistáciové

¼ těsta z předchozího receptu

Těsto rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrajujeme 17 malých koleček. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Italský meringue

½ bílkového sněhu z předešlého receptu
25 g sirupu ze smrkových výhonků
0,01 g esence ze smrku (2 kapky)
0,5 g kyseliny citronové
1 g zelené gelové barvy

Zbylou ½ sněhu dochutíme uvedenými ingrediencemi a obarvíme nazeleno. Prošleháme.

Dokončení

15 g strouhaného kokosu
1 g perleťového prachu

Kokos smícháme s perletí.

Kompletace

Na základnu v podobě kolečka stříkáme řezanou zdobičkou miniindiánky. Sypeme kokosem, necháme zaschnout.

Tonka dortíčky s likérovým krémem a hořkou čokoládou (17 ks)

Linecké těsto s tonkou

160 g hladké mouky
15 g kukuřičného škrobu
50 g moučkového cukru
100 g másla
0,5 g soli
0,5 g tonka bobu
20 g žloutku

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme uležet v lednici. Poté rozválíme na tloušťku 3 mm a vykrájíme 34 čtverečků. Pečeme na 160 °C asi 15 minut.

Čokoládový krém

125 g másla
75 g hořké čokolády
20 g moučkového cukru

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a vyšleháme spolu s máslem a cukrem do krému.

Likérový krém

50 g žloutků
35 g krupicového cukru
20 g smetany ke šlehání
20 g rumu
30 g másla
0,5 g tonka bobu

Ve vodní lázni vyšleháme do zhoustnutí žloutky s cukrem, smetanou, rumem a tonkou. Poté vmícháme máslo a vychladíme na talíři přikryté folií.

Poleva

200 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje

Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni spolu s kokosovým olejem.

Dokončení

15 g sekaných kakaových bobů
1 g zlatého prachu
1 plátek jedlého zlata

Sekané kakaové boby obalíme ve zlatém prachu.

Kompletace

Do krajů čtverečku naneseme malou zdobičkou čokoládový krém. Do středu dáme likérový krém a přikryjeme druhým čtverečkem. Dortíček namočíme do polevy a posypeme kakaovými boby. Necháme vychladit.

Mandlové ořechy s liči, růží a ruby čokoládou (17 ks)

Mandlové těsto

30 g moučkového cukru
75 g másla
30 g mletých mandlí
100 g hladké mouky
20 g vajec
10 g kukuřičného škrobu
0,1 g mletého kardamomu (1 špetka)
0,5 g mleté skořice (0,5 čajové lžičky)

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do folie a necháme uležet v lednici. Poté plníme do forem a pečeme na 180 °C dozlatova. Po upečení vyklepneme z forem.

Liči krém

125 g ruby čokolády
50 g smetany ke šlehání
50 g liči pyré
3 g růžové vody
100 g másla

Zahřejeme smetanu s liči a růžovou vodou, přelijte s ní ruby čokoládu a rozmixujeme dohladka. Necháme vychladnout a poté vyšleháme s máslem.

Na dokončení

5 g sušených lístků růží
10 g drcených lyofilizovaných malin
0,1 g stříbrného metalického prachu v rozprašovači

Kompletace

Půlky ořechů spojíme liči krémem. Ozdobíme plátky růží, malinami a stříbrem.

Starovodské kořeněné pracny (17 ks)

Těsto

50 g hrubě mletých lískových oříšků
60 g krupicového cukru
75 g hladké mouky
60 g másla
15 g holandského kakaa
1 g mleté skořice
0,5 g mletého hřebíčku
0,5 g soli

Z daných ingrediencí vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme uležet v lednici. Poté plníme do forem a pečeme na 180 °C dozlatova. Po upečení vyklepneme z forem.

Dokončení

0,1 g bronzového prachu v rozprašovači

Hotové pracny poprášíme metalickým prachem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.