Vánoční cukroví podle Terezy

2,5 hodiny
Ořechové kytičky (20 ks)
60 g másla
60 g kukuřičného škrobu
25 g krupicového cukru
65 g hladké mouky
20 g žloutků
15 g mléka
3 g kypřícího prášku
0,7 g soli
1 g skořice
kůra z 1 limetky
150 g nasekaných vlašských ořechů
Škrob, mouku, skořice a kypřící prášek prosejeme, přidáme máslo, sůl a cukr. Když máme drobenku hotovou, přidáme žloutky a zpracujeme těsto. Rozválíme na asi 3 cm vysoký plát a necháme vychladit v lednici. Vykrájíme kytičky s dírkou uprostřed. Nasekané ořechy prosejeme, abychom se zbavili drobečků, a co zůstane v sítku, nasypeme na kytičky. Pečeme na perforované podložce asi 20 minut na 150 °C.
Ořechy (10 ks)
Těsto
125 g hladké mouky
62 g másla
50 g moučkového cukru
40 g mletých vlašských ořechů
10 g žloutků
Prosátou mouku smícháme s ořechy, cukrem a máslem. Nakonec přidáme žloutky, těsto necháme odpočinout, vmáčkneme do formiček a pečeme na 180 °C 10-12 minut.
Krém
90 g maracujového pyré
45 g krupicového cukru
70 g másla
Pyré s cukrem svaříme na 105 °C a následně dáme zachladit. Když má hmota okolo 50 °C, zašleháme máslo.
Kompletace
Půlky ořechů spojíme krémem.
Kávová zrna (20 ks)
Čokosměs
100 g 33% smetany
100 g tmavé čokolády
15 g másla
10 g vody
6 g namleté kávy
5 g malinového prachu
Smetanu, máslo, kávu a vodu přivedeme k varu a přecedíme na čokoládu. Přidáme malinový prach a pomocí cukrářského sáčku naplníme formu na zrna. Necháme zmrazit.
Dekorace marcipán, poleva a maliny
200 g marcipánu
150 g tmavé čokolády
15 g kakaového másla
10 g hroznového oleje
2 g malinového prachu
Kompletace
Zrna vyjmeme z formiček a položíme na rozválený marcipán. Do něj zrna zabalíme (na krájení nám nejlépe poslouží kráječ na pizzu). Pomocí špejle uděláme rýhu a po vychladnutí namáčíme do rozpuštěné čokolády s kakaovým máslem a hroznovým olejem. Necháme okapat, a ještě před úplným zaschnutím přes sítko poprášíme malinovým prachem.
Citronová kolečka (15 ks)
Těsto
75 g hladké mouky
75 g másla
75 g moučkového cukru
60 g mandlové mouky
10 g žloutků
Prosátou mouku smícháme s mandlovou moukou, cukrem a máslem. Nakonec přidáme žloutky. Rozválíme na asi 3 cm vysoký plát a necháme vychladit v lednici. Upečeme celý plát na 170 °C asi 15 minut, a ještě zatepla vykrájíme kolečka o průměru 3 cm.
Lemon curd
70 g citronové šťávy
40 g krupicového cukru
80 g žloutků
citronová kůra z 1 citronu
60 g másla
Citronovou šťávu, cukr a žloutky zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí Poté přidáme citronovou kůru, necháme teplotu klesnout na asi 45 °C a zašleháme máslo.
Dekorace
50 g moučkového cukru
10 g citronové šťávy
20 g mandlových plátků
třešňová marmeláda
Kompletace
Plátky mandlí opražíme v troubě na 120 °C asi 20 minut. Na placičky nastříkáme lemon curd, doprostřed dáme malinko marmelády a přiklopíme. Po zatuhnutí máčíme do směsi cukru a citronu, kterého přidáme tolik, aby poleva nestékala z koleček. Ozdobíme kapičkou marmelády a plátky mandlí.
Pistáciové rohlíčky (20 ks)
Těsto
100 g másla
125 g hladké mouky
75 g pistáciové mouky
20 g moučkového cukru
1 g soli
1 vanilkový lusk
Utřeme máslo s cukrem, solí a vanilkovými semínky. Přidáme prosátou mouku smíchanou s pistáciovou moukou. Těsto necháme vychladit a pak vmáčkneme do formiček na rohlíčky a pečeme na 170 °C 8-10 minut.
Na dokončení
40 g rumu
50 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
Kompletace
Ještě teplé rohlíčky postříkáme rumem a posypeme z obou stran směsí moučkového a vanilkového cukru.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.