Louhované pečivo

1,5 hodiny
Těsto
320 g hladké mouky
170–180 g vody
15 g čerstvého droždí
7 g mořské soli
1 lžička (8g) medu
Med a droždí společně utřeme do kašičky, zalijeme vlažnou vodou a promícháme. Mouku prosejeme do mísy společně se solí, přidáme vodu s droždím a vypracujeme hladké a nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na 6 stejných kousků, z každého vyválíme bochánek a necháme pod utěrkou 15–20 minut lehce nakynout.
Následně rozválíme a zapleteme pečivo.
2× preclík
Dva kousky vyválíme do pramene o délce 60 cm se ztenčenými konci a zapleteme do preclíku.
2× srdce
Dva kousky vyválíme do pramene o délce 60 cm, u obou ztenčíme konce a středy a zapleteme do srdce.
2× bagel
Dva kousky vyválíme do silnějšího pramene o délce 30 cm, jeden konec zmáčkneme a spojíme s druhým do kruhu.
Všechny kousky dáme krátce na 10–15 minut zachladit do mrazáku. Mezitím si připravíme louhovou lázeň.
Louhová lázeň
500 ml vody
20 g louhu (hydroxid sodný)
maldonská sůl na posyp
Do misky nalijeme nejdříve vodu, pak přidáme louh (hydroxid sodný) a kovovou lžící promícháme. S pomocí rukavic v lázni postupně vylouhujeme zachlazené kousky, každý asi 30 vteřin. Vylouhované pečivo rozložíme na plech vyložený papírem na pečení, nařízneme a posypeme solí.
Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C (horkovzduch) asi 12–15 minut.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.