KláraKreativní výzvaIII. řada

Pièce montée d'éclairs podle Kláry

4 hodiny

Odpalované těsto

225 ml plnotučného mléka
244 ml vody
špetka soli
25 g krupicového cukru
188 g másla
300 g hladké mouky
412 g vajec

Mléko, vodu, máslo, cukr a sůl přivedeme k varu, přisypeme mouku a vytvoříme hladkou hmotu. Poté začneme těsto 3 minuty odpalovat. Těsto přendáme do mísy a chvíli mícháme do zchladnutí. Poté postupně přidáváme vejce a zašleháváme do hmoty. Řezanou trubičkou stříkáme éclairky na perforovanou podložku a dáme péct na 20-25 minut na 180 °C.

Malinový krém s růží

240 g malinového pyré
440 g plnotučného mléka
240 ml 33% smetany
200 g krystalového cukru
špetka soli
12 žloutků
60 g kukuřičného škrobu
120 g másla
4 g kyseliny citronové
3 kapky přírodní esence z růže

Mléko a smetanu přivedeme k varu, žloutky s cukrem, škrobem a se solí prošleháme v misce a k nim vlijeme trochu horké směsi z mléka a smetany. Vše vrátíme zpět do kastrůlku a provaříme, dokud nevznikne hustý krém. Do krému vmícháme máslo a poté malinové pyré s kyselinou citrónovou. Nakonec přidáme malinovou esenci a krém vychladíme.

Malinová poleva

144 g malinového pyré
180 g moučkového cukru

Malinové pyré smícháme s moučkovým cukrem a necháme v chladu trochu zatuhnout.

Kokosový krém s limetkou

500 g kokosového pyré
300 ml plnotučného mléka
10 žloutků
150 g krystalového cukru
60 g kukuřičného škrobu
limetková kůra ze 2 limetek
100 g másla
špetka soli

Kokosové pyré a mléko s limetkovou kůrou přivedeme k varu, žloutky s cukrem, škrobem a se solí prošleháme v misce a k nim vlijeme trochu horké směsi. Vše vrátíme zpět do kastrůlku a provaříme, dokud nevznikne hustý krém. Do krému vmícháme máslo a krém vychladíme.

Poleva z bílé čokolády

200 g velvet bílé čokolády
20 g kakaového másla
150 g mletého kokosu
150 g mandlových hranolek

Rozpustíme čokoládu s kakaovým máslem. Strouhaný kokos s kousky mandlí smícháme dohromady. éclairky namáčíme v čokoládové polevě a následně položíme do kokosu a mandlí.

Karamel na lepení éclairs

400 g krupicového cukru
140 ml vody

Dekorace

sušené lístky růže
zlatý pudrový sprej
10 ks živých menších růží (5 bílých a 5 růžových)

Kompletace

Do upečených éclairek uděláme nožem 3 dírky a plníme malinovým a kokosovým krémem.

Kokosové éclairky obalíme v polevě z bílé čokolády a následně ve směsi kokosu a mandlí.

Malinové éclairky obalíme v malinové polevě a dozdobíme kousky sušených růží a zlatým prachem.

Cukr s vodou utavíme na karamel a éclairky lepíme na polystyrénový kužel obalený v pečícím papíru. Věž dozdobíme živými květy růže.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.