ZuzanaOsobní výzvaIII. řada

Donuty podle Zuzany

1,5 hodiny

18 ks

Kynuté těsto pro oba druhy donutů

450 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
45 g kukuřičného škrobu
90 g krupicového cukru
15 g čerstvého droždí
270 g podmáslí
30 g rumu
150 g vajec
75 g másla
6 g soli

Do mísy dáme obě mouky, škrob, cukr a rozdrobené droždí, přilijeme podmáslí, rum a vejce a vypracujeme těsto. Přidáme sůl a hněteme ještě asi 3 minuty. Nakonec přidáme máslo a pokračujeme v hnětení, dokud nedosáhneme nelepivého a dostatečně elastického těsta.

Těsto přikryjeme a necháme vykynout. Vyknuté těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu a vyválíme z něj plát o síle 2 cm. Z plátu vykrajujeme kruhy na donuty od průměru 8 cm, které přemístíme na jednotlivé kousky pomoučeného pečícího papíru. Nakonec vykrojíme uprostřed díru o průměru 3 cm. Takto připravené donuty necháme znovu vykynout.

Vykynuté donuty vkládáme spodní stranou nahoru do rozpáleného oleje na 170-175 °C. Smažíme z každé strany 2 minuty. Usmažené donuty pokládáme na tác vyložený papírovými utěrkami.

Donuty s vanilkovou náplní crème brûlée

Vanilkový žloutkový krém

200 g mléka
1 ks vanilkového lusku
3 ks žloutků
50 g krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
100 g 40% smetany ke šlehání

Mléko s vanilkou přivedeme k varu. Mezitím v míse vyšleháme žloutky, cukr a škrob do pěny. Když začne mléko vřít, přilijeme za stálého míchání polovinu ke žloutkové směsi. Tu pak přelijeme zpět do hrnce se zbylým mlékem a vaříme na středním stupni 3-4 minuty. Uvařený krém přendáme do mísy, zafrešujeme fólií a necháme vychladnout. Do vychlazeného krému opatrně zamícháme vyšlehanou smetanu.

Karamelová poleva

300 g krupicového cukru
90 g vody
špetka soli

Cukr vodu a sůl svaříme na světlý karamel. Nemícháme.

Dekorace

10 sušených květů růží
plátky zlata

Kompletace

Polovinu usmažených donutů naplníme vanilkovým krémem. Naplněné donuty namáčíme do horkého karamelu. Než karamel zatuhne, dozdobíme růžovými květy a plátky zlata.

Donuty s náplní lemon curd

Lemon curd

130 g citronové šťávy
kůra z 1 citronu
1 vejce
4 žloutky
130 g krupicového cukru
1 plátek želatiny
110 g másla

V míse smícháme všechny ingredience kromě želatiny a másla, tu necháme nabobtnat ve studené vodě. Směs zahříváme na vodní lázni do zhoustnutí. Poté vyjmeme z lázně, přecedíme do misky a do ještě horkého krému zamícháme želatinu a máslo. Zafrešujeme fólií a necháme vychladnout.

Poleva z bílé čokolády

160 g 33% smetany ke šlehání
140 g bílé čokolády
140 g moučkového cukru

Smetanu ohřejeme téměř k bodu varu. Do horké smetany přidáme nakrájenou čokoládu a dobře promícháme. Nakonec přidáme moučkový cukr.

Dekorace

100 g bílé čokolády
žluté barvivo rozpustné v tucích
200 g celého máku

Bílou čokoládu rozpustíme a část obarvíme na zdobení.

Kompletace

Druhou polovinu donutů naplníme krémem lemon curd. Naplněné donuty namáčíme do polevy z bílé čokolády a posypeme mákem. Nakonec pocákáme obarvenou čokoládou.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.