VojtěchOsobní výzvaIII. řada

Vojtovy donuty

1,5 hodiny

12 ks

Základní těsto pro oba druhy

450 g hladké mouky
150 g hrubé mouky
45 g kukuřičného škrobu
90 g krupicového cukru
270 g mléka
30 g čerstvého droždí
30 g rumu
150 g vajec
5 g soli
75 g másla
50 g hladké mouky na podsyp

Smícháme mouku, škrob, cukr, droždí, rum, mléko, vejce. Promícháme, přidáme sůl a hněteme 3 minuty, přidáme máslo a vypracujeme hladké těsto. Necháme zdvojnásobit objem. Těsto rozválíme na pečícím papíře na tloušťku 2 cm. Vykrájíme donuty, položíme zpět na pečící papír a ten pod každým rozstříháme, tak aby každý donut ležel na samostatném čtverci papíru. Necháme dokynout. Donuty vkládáme do oleje i s pečícím papírem navrch, po odlepení donutu od papíru, papír odebereme. Smažíme při teplotě 170 °C asi 2 minuty z každé strany. Necháme okapat na papírové utěrce.

Základní těsto pro oba druhy

1500 g řepkového oleje na smažení
500 g přepuštěného másla

Donuty bazalka & maliny

Malinovobazalkové crémeux

120 g vajec
45 g krupicového cukru
160 g malinového pyré
3,5 g plátkové želatiny (2 plátky)
25 g citronové šťávy
200 g másla
3 g čerstvých lístků bazalky

Želatinu namočíme do studené vody. Ostatní ingredience s výjimkou másla spolu rozmixujeme a přecedíme. Šleháme do zhoustnutí ve vodní lázni. Vmícháme želatinu a posléze máslo. Necháme vychladit pod folií.

Malinový posyp

200 g krupicového cukru
30 g prachu z lyofilizovaných malin

Obě složky smícháme.

Dokončení

3 g čerstvých bazalkových lístků (15 ks)
200 g čerstvých malin
50 g malinové zavařeniny
1 plátek jedlého stříbra

Lístky bazalky smažíme 10 vteřin v rozpáleném oleji. Necháme okapat na papírové utěrce. Maliny podélně rozkrájíme na půlky a naplníme zavařeninou. Postříkáme leskem ve spreji.

Kompletace

Donuty naplníme crémeux, obalíme v malinovém posypu, ozdobíme bazalkou, malinami a stříbrem.

Donuty pomeranč s Grand Marnier & hořká čokoláda

Pomerančová náplň

250 g pomerančové marmelády
50 g likéru Grand Marnier

Marmeládu rozmícháme s likérem.

Dekorace

80 g pomerančového pyré
25 g likéru Grand Marnier
5 g citronové šťávy
30 g krupicového cukru
1,5 g agaru

Vše povaříme 2 minuty a následně vylejeme do formy a po zatuhnutí krájíme.

Poleva na pomerančové donuty

200 g hořké čokolády
20 g kokosového oleje

Dekorace

100 g kandovaných pomerančů
1 plátek zlata
pomerančová kůra
zlatý prach v rozprašovači

Kompletace

Donuty plníme pomerančovým džemem, namáčíme do čokoládové polevy a dekorujeme kousky želé, kandovanými pomeranči a zlatem.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.