Romanovy donuty

1,5 hodiny
12 ks
Vanilkové těsto pro všechny druhy donutů
540 g hladké mouky
42 g droždí
150 ml mléka
90 g bílého jogurtu
85 g krystalového cukru
1 žloutek
70 g másla
špetka soli1 lžička vanilkového extraktu
500 ml řepkového oleje
Droždí rozpustíme s cukrem a zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu mouky. Kvásek necháme chvíli odpočinout. Do kvásku přidáme zbytek mouky, sůl, žloutek, změklé máslo, vanilkový extrakt a jogurt. Vypracujeme těsto, které necháme v teple odpočinout. Těsto vyválíme na silnější plát. Vykrojíme donut. Po vykynutí smažíme na oleji dozlatova z obou stran. Donuty před zdobením necháme vychladnout.
Vanilkové donuty s malinovým pyré
Malinové coulise
100 g malinového pyré
40 g třtinového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
Svaříme malinové pyré s cukrem a zahustíme škrobem. Necháme vychladnout.
Ruby krém
100 g ruby čokolády
200 g mascarpone
50 g moučkového cukru
Rozpustíme ruby čokoládu. Mascarpone rozmícháme s cukrem. Do této směsi zašleháme zchladlou ruby čokoládu.
Dekorace
150 g ruby čokolády
50 g bílé čokolády
50 g hořké čokolády
Ve vodní lázni rozpustíme všechny druhy čokolády, každou zvlášť.
Kompletace
Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože. Do vanilkového donutu vstříkneme malinové coulies a ruby krém. Vanilkový donut namočíme do ruby čokolády, hned nastříkáme na vrch kolečko z bílé a hnědé čokolády.
Pomerančové donuty s mascarpone
Pomerančová náplň
šťáva ze dvou pomerančů
kůra z jednoho pomeranče
80 g krystalového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
150 g mascarpone
Svaříme šťávu z pomerančů s cukrem a zahustíme škrobem. Zchladlé zašleháme do mascarpone.
Ganáž
150 g mléčné čokolády
150 g smetany ke šlehání
Čokoládu rozsekáme na drobné kousky a zalijeme zahřátou smetanou.
Dekorace
drobečky z jednoho hotového donutu
50 g mandlových lupínků
Kompletace
Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože, do kterých vstříkneme pomerančový krém. Donut namočíme do ganáže. Ozdobíme drobečky z donutu a plátky mandlí.
Pistáciové donuty
Pistáciová náplň
100 g másla
80 g moučkového cukru
50 g pistáciové pasty
Máslo vyšleháme s cukrem a poté zašleháme pistáciovou pastu.
Dekorace
200 g sněhově bílý fondán
32 g vody
kapka zelené barvy
60 g loupaných nesolených pistácií
Fondán rozpustíme ve vodě, zahřejeme ve vodní lázni a obarvíme zelenou barvou.
Kompletace
Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože a vstříkneme do nich pistáciový krém. Pistáciový donut namočíme do fondánu a zdobíme sekanými pistáciemi.
Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.