RomanOsobní výzvaIII. řada

Romanovy donuty

1,5 hodiny

12 ks

Vanilkové těsto pro všechny druhy donutů

540 g hladké mouky
42 g droždí
150 ml mléka
90 g bílého jogurtu
85 g krystalového cukru
1 žloutek
70 g másla
špetka soli

1 lžička vanilkového extraktu
500 ml řepkového oleje

Droždí rozpustíme s cukrem a zalijeme vlažným mlékem, přidáme trochu mouky. Kvásek necháme chvíli odpočinout. Do kvásku přidáme zbytek mouky, sůl, žloutek, změklé máslo, vanilkový extrakt a jogurt. Vypracujeme těsto, které necháme v teple odpočinout. Těsto vyválíme na silnější plát. Vykrojíme donut. Po vykynutí smažíme na oleji dozlatova z obou stran. Donuty před zdobením necháme vychladnout.

Vanilkové donuty s malinovým pyré

Malinové coulise

100 g malinového pyré
40 g třtinového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu

Svaříme malinové pyré s cukrem a zahustíme škrobem. Necháme vychladnout.

Ruby krém

100 g ruby čokolády
200 g mascarpone
50 g moučkového cukru

Rozpustíme ruby čokoládu. Mascarpone rozmícháme s cukrem. Do této směsi zašleháme zchladlou ruby čokoládu.

Dekorace

150 g ruby čokolády
50 g bílé čokolády
50 g hořké čokolády

Ve vodní lázni rozpustíme všechny druhy čokolády, každou zvlášť.

Kompletace

Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože. Do vanilkového donutu vstříkneme malinové coulies a ruby krém. Vanilkový donut namočíme do ruby čokolády, hned nastříkáme na vrch kolečko z bílé a hnědé čokolády.

Pomerančové donuty s mascarpone

Pomerančová náplň

šťáva ze dvou pomerančů
kůra z jednoho pomeranče
80 g krystalového cukru
1 lžička kukuřičného škrobu
150 g mascarpone

Svaříme šťávu z pomerančů s cukrem a zahustíme škrobem. Zchladlé zašleháme do mascarpone.

Ganáž

150 g mléčné čokolády
150 g smetany ke šlehání

Čokoládu rozsekáme na drobné kousky a zalijeme zahřátou smetanou.

Dekorace

drobečky z jednoho hotového donutu
50 g mandlových lupínků

Kompletace

Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože, do kterých vstříkneme pomerančový krém. Donut namočíme do ganáže. Ozdobíme drobečky z donutu a plátky mandlí.

Pistáciové donuty

Pistáciová náplň

100 g másla
80 g moučkového cukru
50 g pistáciové pasty

Máslo vyšleháme s cukrem a poté zašleháme pistáciovou pastu.

Dekorace

200 g sněhově bílý fondán
32 g vody
kapka zelené barvy
60 g loupaných nesolených pistácií

Fondán rozpustíme ve vodě, zahřejeme ve vodní lázni a obarvíme zelenou barvou.

Kompletace

Do donutu z vnitřní strany ze spodu uděláme několik otvorů pomocí nože a vstříkneme do nich pistáciový krém. Pistáciový donut namočíme do fondánu a zdobíme sekanými pistáciemi.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.