Technická výzvaIII. řada

Malinový dort s ptačím mlékem

1,5 hodiny

Korpus (22–24 cm)

140 g žloutků
110 g krupicového cukru
120 g hladké mouky
100 g hořké čokolády
50 g másla
50 g mléka
2 g soli
5 g kypřícího prášku

Žloutky s cukrem vyšleháme do pěny, přidáme rozpuštěnou čokoládou, rozpuštěné máslo a mléko a rozmícháme dohladka. Nakonec přidáme zbylé ingredience a hmotu natřeme do dortového ráfku vyloženého papírem na pečení. Pečeme při 170 °C asi 10–15 minut.

Malinové želé

200 g malinového pyré
20 g krupicového cukru
4 g želatiny v plátcích

Na malinové želé přivedeme k varu pyré a cukr, poté přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme v lednici vychladnout do konzistence řidšího džemu.

Bílkový sníh

200 g bílků
250 g krupicového cukru
12 g želatiny v plátcích
10 g citronové šťávy

Bílky smícháme s cukrem a citronovou šťávou a ve vodní lázní nahřejeme na 60 °C. Přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Tuto směs vyšleháme v robotu do měkkých špiček, tedy ne úplně dopevna.

Kakaová poleva

120 g vody
120 g smetany ke šlehání
60 g kakaa
180 g krupicového cukru
10 g želatiny v plátcích

Na polevu smícháme cukr a kakao, poté přidáme vodu, smetanu a přivedeme k varu. Nakonec přidáme předem namočenou a nabobtnalou želatinu a rozmícháme. Necháme vychladnout a použijeme při teplotě asi 37–40°C.

Na dokončení

30 g hořké čokolády
čerstvé maliny

Kompletace

Vychladlý korpus vyjmeme z dortové formy, sundáme z něj papír a na jeho spodní stranu rozetřeme rozehřátou čokoládu. Dáme do lednice zatuhnout. Dortový ráfek vymažeme olejem, na jeho dno dáme připravený korpus čokoládovou vrstvou dolů. No takto připravený základ nalejeme jednu polovinu sněhu, polovinu ovocného pyré, druhou polovinu sněhu, zbylé pyré a pomocí vidličky lehce promramorujeme.

Povrch dobře zarovnáme a formou několikrát uhodíme o desku stolu, aby se vyrovnal. Pracujeme rychle, hmota rychle tuhne. Dáme do lednice zatuhnout a krátce zamrazíme.

Na dobře vychladlý dort nalijeme polevu, povrch i strany musí být zcela potažené. Po zatuhnutí celou horní plochu dozdobíme čerstvými malinami.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.