RomanKreativní výzvaIII. řada

Romanovy butikové dortíky

4 hodiny

Tiramisu dortíky

Korpus

75 g másla
40 g moučkového cukru
120 g hladké mouky
20 g mandlové mouky
1 žloutek
sůl

Ze všech surovin vypracujeme těsto. Necháme vychladit. Poté rozválíme a vykrájíme rozetkou požadovaný tvar. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C na tvořítku.

Korpus na piškotky

1 ks žloutek
10 g krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 bílek
25 g krystalového cukru
25 g hladké mouky
5 g kukuřičného škrobu
moučkový cukr na posyp

Žloutek šleháme s cukrem a vanilkou. Ve druhé nádobě vyšleháme bílek s cukrem. Obě hmoty spojíme. Do hmoty vmícháme mouku a škrob. Na pečící papír stříkáme piškotky, které posypeme moučkovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě horkovzduch 10–12 minut.

Vanilkový krém

1 žloutek
30 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
130 g mascarpone
100 ml smetany ke šlehání

Žloutek s cukrem a vanilkou vyšleháme. Přidáme mascarpone a poté do krému zamícháme vyšlehanou smetanu.

Kávový sirup

100 ml silného espressa
20 g moučkového cukru
10 ml amaretta

Horké espresso osladíme a ochutíme amarettem.

Dekorace

20 g kakaa holandského typu
50 g čokolády na vaření
50 g malin

Z rozehřáté čokolády vytvoříme mřížkovou dekoraci.

Kompletace

Na dno upečeného košíčku navrstvíme krém, do kterého vmáčkneme namočenou piškotku v kávě a zastříkneme krémem. Povrch posypeme kakaem, zdobíme malinou a čokoládovou mřížkou.

Mango cheesecaky

Korpus

1 žloutek
100 g másla
35 g moučkového cukru
70 g hladké mouky
20 g jemných ovesných vloček
10 g kokosu
20 g mandlových lupínků

Ze všech ingrediencí vypracujeme tuhé těsto. Vytvarujeme sušenky a pečeme ve vyhřáté troubě na 170 °C horkovzduch 12–15 minut. Upečené a vychladlé sušenky rozdrobíme a poté spojíme máslem.

Mangový krém

100 g mangového pyré
200 g krémového sýra
50 g krystalového cukru
10 g šťávy z citronu
10 g práškové želatiny
35 g vody
160 g smetany ke šlehání
kůra z jednoho citronu

Želatinu namočíme do vody, zahřejeme mangové pyré s cukrem, šťávou z citronů a kůrou z citronu. V zahřátém pyré rozpustíme namočenou želatinu. Do vyšlehaného sýru postupně přidáme vytvořenou směs z manga. Nakonec do krému vmícháme vyšlehanou smetanu.

Mangové želé

120 g mangového pyré
20 g krystalového cukru
10 g citronové šťávy
6 g práškové želatiny
70 g vody

Želatinu namočíme do vody, zahřejeme mangové pyré s cukrem a citronovou šťávou. V horké směsi rozpustíme želatinu.

Dekorace

50 g bílé čokolády
6 kostek manga

Kompletace

Do kruhového tvořítka na dno dáme vrstvu rozlámaných sušenek a udusáme. Na sušenky navrstvíme mango krém. Nakonec zalijeme mangovým želé. Dáme vychladit. Dortík vyndáme z tvořítka, ozdobíme mřížkou z bílé čokolády a kostičkou manga.

Jahodové dortíky

Korpus

1 žloutek
10 g krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 bílek
25 g krystalového cukru
25 g hladké mouky
5 g kukuřičného škrobu

Žloutek vyšleháme s cukrem a vanilkou. Ve druhé nádobě vyšleháme bílek s cukrem. Obě hmoty spojíme. Do hmoty vmícháme mouku a škrob. Pečeme v plátu ve vyhřáté troubě na 175 °C horkovzduch 8–10 minut. Z vychladlého plátu vykrajujeme tvořítkem kolečka.

Jahodová náplnĚŚ

150 g jahod
25 g krystalového cukru
20 ml vody
4 g práškové želatiny
červené potravinářské barvivo

Jahody nakrájíme na drobné kostičky, přidáme cukr, svaříme. Při vaření rozmačkáme. Přidáme ve vodě namočenou želatinu. Dle potřeby dobarvíme barvivem. Vylejeme do tvořítek a necháme vychladit.

Jahodový krém

20 ml vody
9 g práškové želatiny
330 g jahod
65 krystalového cukru
10 ml citronové šťávy
200 ml smetany ke šlehání

Jahody nakrájíme na drobné kostičky, přidáme cukr, citronovou šťávu a povaříme. Při vaření rozmačkáme a přidáme ve vodě namočenou želatinu. Necháme lehce zchladnout a do směsi přidáme postupně ušlehanou smetanu.

Zrcadlová glazura

125 g krystalového cukru
140 g vody
120 g glukózového sirupu
14 g plátkové želatiny
170 g bílé čokolády
100 ml slazeného kondenzovaného mléka
červené potravinářské barvivo
20 g strouhaného kokosu

Vodu zahřejeme s cukrem a glukózovým sirupem zhruba na 50 °C. Ve hmotě rozpustíme namočenou želatinu. Ještě do teplé směsi přidáme rozlámanou bílou čokoládu a slazené kondenzované mléko. Tyčovým mixérem rozšleháme. Obarvíme barvivem.

Kompletace

Do silikonového tvořítka půlkulatého tvaru nalejeme do poloviny jahodový krém, doprostřed umístíme z vyklopeného tvořítka jahodovou náplň a opět navrstvíme krém a vmáčkneme vykrojený piškot. Dáme zmrazit. Po zmražení vyklopíme ze silikonové formy a přelejeme zrcadlovou glazurou. Spodní okraj ozdobíme kokosem.

Čokoládové dortíky

Korpus

1 žloutek
10 g krystalového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
1 bílek
25 g krystalového cukru
20 g hladké mouky
10 g kakaa holandského typu
50 cl amaretta

Žloutek vyšleháme s cukrem a vanilkou. Ve druhé nádobě vyšleháme bílek s cukrem. Obě hmoty spojíme. Do hmoty vmícháme mouku a kakao. Pečeme v plátu ve vyhřáté troubě na 175 °C horkovzduch 8–10 minut. Z vychladlého plátu vykrajujeme tvořítkem podlouhlé piškotky. Namáčíme do amareta.

Čokoládový krém

75 g tmavé čokolády na vaření
100 g krémového sýra
60 g mascarpone
30 g moučkového cukru
6 g plátkové želatiny
125 ml smetany ke šlehání

Vyšleháme sýr, mascarpone a cukr. Rozehřejeme čokoládu, ve které rozpustíme ve vodě namočenou plátkovou želatinu. Obě směsi spojíme. Poté přidáme vyšlehanou smetanu.

Dekorace

125 g krystalového cukru
140 g vody
120 g glukózového sirupu
14 g plátkové želatiny
170 g tmavé čokolády
100 ml slazeného kondenzovaného mléka
kokosové lupínky

Vodu s cukrem a glukózovým sirupem zahřejeme zhruba na 50 °C. Ve hmotě rozpustíme ve vodě namočenou želatinu. Ještě do teplé směsi přidáme rozlámanou čokoládu a slazené kondenzované mléko. Tyčovým mixérem rozšleháme.

Kompletace

Do silikonových formiček nastříkáme krém a vmáčkneme vykrojenou piškotku, kterou jsme předtím lehce namočili do amaretta. Dáme zmrazit. Po zmražení vyklopíme a přelijeme čokoládovou glazurou. Zdobíme kokosovými lupínky.

Éclairky

Odpalované těsto

90 g hladké mouky
140 ml vody
50 g másla
10 g krystalového cukru
3 vejce
špetka soli
moučkový cukr na posyp

Svaříme vodu, máslo, cukr a sůl. Přidáme hladkou mouku a dostatečně dlouho odpalujeme. Do téměř vychladlé hmoty zašleháme vejce a vypracujeme hladké těsto. Pomocí sáčku s řezanou trubičkou stříkáme na pečící papír éclairky. Posypeme moučkovým cukrem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C vrchní a spodní ohřev zhruba 30 minut.

Žloutkový krém

165 ml mléka
2 žloutky
18 g krystalového cukru
17 g másla
16 g kukuřičného škrobu
100 ml smetany ke šlehání
6 g moučkového cukru

Mléko přivedeme k varu. Žloutky vyšleháme s cukrem a škrobem, zamícháme do vařícího mléka a krátce provaříme. Lehce zchladíme a přidáme máslo. Zvlášť si vyšleháme šlehačku s cukrem a zapracujeme lehce do vychladlého krému.

Čokoládová ganáž

70 g čokolády na vaření
55 ml smetany na šlehání
Lyofilizované ovoce a sušené květy

Ve vařící smetaně rozpustíme čokoládu a připravíme ganáž na polévání.

Kompletace

Éclairky zespodu propíchneme na třech místech špičkou nože, pomocí sáčku vstříkneme krém. Poté je namočíme do čokoládové ganáže a dostatečně posypeme po celé délce lyofilizovaným ovocem a sušenými květy.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.