TerezaOsobní výzvaIII. řada

Number cake podle Terezy

1,5 hodiny

Těsto

520 g hladké mouky
400 g másla
200 g moučkového cukru
100 g pekanové mouky
3 g soli
8 žloutků
nastrouhaná kůra ze 2 limetek

Z mouky, moučkového cukru, pekanové mouky, soli, kůry z limetek a na kousky nakrájeného studeného másla vytvoříme drobenku. Potom rychle zamícháme žloutky. Těsto rozdělíme na 4 díly a rozválíme na výšku asi 5 mm. Necháme důkladně vychladit, dle šablony vyřežeme číslice. Znovu vychladíme a pečeme na 180 °C 18-25 minut, dokud nejsou okraje nazlátlé.

Karamelová náplň

85 g krupicového cukru
35 g glukózy
80 g 33% smetany
50 g másla

Cukr a glukózu necháme zkaramelizovat, přidáme máslo, zamícháme a zalejeme horkou smetanou. Vaříme a mícháme do spojení.

Pekanové praliné

200 g pekanového praliné
20 g smetany

Praliné a smetanu smícháme.

Smetanový krém

270 g crème fraîche
270 g mascarpone
540 g 40% smetany
60 g moučkového cukru
30 g šťávy z limetky

Crème fraîche, smetanu, mascarpone, limetkovou šťávu a cukr vyšleháme do pevného krému.

Fíková marmeláda

200 g fíkové marmelády
10 g šťávy z citronu

Šťávu z citronu vmícháme do marmelády.

Dekorace

3 čerstvé fíky
2 limetky
50 g pekanových ořechů
25 g krupicového cukru
8 g vody

Ořechy opečeme v troubě na 160 °C 12 minut. Vodu s cukrem přivedeme na teplotu 115 °C a přidáme ořechy. Mícháme na mírném plamenu, dokud se ořechy neobalí v cukru a nezkrystalizují. Necháme vychladit.

Kompletace

Číslice položíme vedle sebe na tác, zespodu lehce mázneme krémem pro upevnění. Potřeme marmeládou a po obvodu nastříkáme hladkou špičkou krém. Dovnitř plníme sáčkem s malým otvorem praliné a karamelem. Přiklopíme dalším číslem a postup opakujeme až do 4. plátu. Ten ozdobíme stejným způsobem, navrch poklademe pekanové ořechy, kousky limetky a nakrájené čerstvé fíky.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.