Technická výzvaIII. řada

Brněnský točený dort

1,5 hodiny

Mandlový plát

300 g bílků
230 g krupicového cukru
140 g mandlové mouky
110 g hladké mouky
30 g kukuřičného škrobu
70 g rostlinného oleje (slunečnice, řepka)

Připravíme si dva plechy s pečícím papírem, jeden vyložíme papírem na pečení s vyznačenými kruhy o průměru 15 cm. Druhý použijeme na celý plát. Troubu předehřejeme na 220 °C (horní/dolní). Bílky vyšleháme za postupného přidávání cukru do pevného sněhu. Stěrkou vmícháme prosátou hladkou mouku se škrobem, následně přidáme mandlovou mouku. Nakonec přidáme olej a dobře promícháme.

Těsto rozetřeme na výšku 1 cm na připravené plechy (tedy 2× kruh a 1× obdélník) a dáme postupně péct do vyhřáté trouby na 9–10 minut, až jsou lehce dozlatova.

Ihned po upečení stáhneme pláty i s papírem z plechu a překlopíme na čisté archy papíru lehce poprášené moukou. Necháme vychladnout.

Pistáciový krém

400 ml mléka
3 žloutky
40 g hladké mouky
110 g krupicového cukru
160 g 100% pistáciové pasty
335 g másla

Mléko zahřejeme v rendlíku, žloutky prošleháme v misce s cukrem a následně k nim přimícháme mouku. Asi polovinu teplého mléka nalijeme na žloutky, promícháme a vrátíme zpět ke zbytku mléka. Za stálého míchání přivedeme k varu a při nižší teplotě řádně povaříme. Stáhneme ze sporáku a vmícháme pistáciovou pastu. Za občasného míchání necháme vychladnout, pak přidáme kousky másla a vyšleháme do krému.

Na sestavení dortu

200 g marmelády z červeného rybízu

Dekorace

50 g sekaných pistácií
50 g pistáciové čokolády
3 g černorybízového lyoprachu

Plát oříznutím zarovnáme a pomažeme marmeládou. Marmeládou pomažeme i oba pečené kruhy korpusu. Necelou polovinu pistáciového krému odložíme stranou na finální obmaz a 3–4 cm vysoké rozetky, zbytek rozdělíme mezi plát a oba kruhy. Krém rovnoměrně rozetřeme. Pomazaný plát rozkrájíme po delší straně na 3 pruhy. První pruh stočíme do rolády a položíme na střed prvního kruhu s krémem. Další pruhy přikládáme kolem prvního stočeného pruhu dokola. Každý pruh vždy lehce přimáčkneme. Nakonec celý dort utáhneme nastavitelným ráfkem a spodní kruhový plát korpusu zarovnáme tak, aby byl zároveň se stočeným středem. Druhý kruhový plát ořízneme na průměr sestaveného dortu a položíme na vršek spirály (stočený střed). Dáme vychladit.

Následně dort obmažeme dohladka, na vrchu dortu uděláme stékání pistáciovou čokoládou, a nakonec po celém kruhu nastříkáme rozetky, které ozdobíme sekanými pistáciemi a lyoprachem z černého rybízu.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.