VojtěchKreativní výzvaIII. řada

Vojtova krabička s pekanovým krémem a jablky v karamelu

4 hodiny

Těsto

450 g studeného másla
4 g soli
315 g moučkového cukru
135 g vajec
800 g hladké mouky
100 g hladké mouky na posypání

Z uvedených ingrediencí vypracujeme hladké těsto. Rozválíme na tloušťku 5 mm. Embosovým válečkem vytlačíme vzor a podle šablon vykrájíme tvary. Pečeme na perforovaných podložkách na 170 °C asi 12 minut.

Pekanový krém

150 g pekanové pasty
100 g mléčné čokolády
30 g oleje z vlašských ořechů
100 g smetany ke šlehání

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, vmícháme smetanu, olej a pekanovou pastu. Rozmixujeme na hladký krém.

Restovaná jablka s fenyklem

300 g loupaných jablek
30 g citronové šťávy
30 g másla
30 g třtinového cukru
15 g čerstvé fenyklové natě

Jablka oloupeme, nakrájíme na kostičky, orestujeme na másle s cukrem, podlijeme citronovou šťávou. Přidáme nasekaný fenykl.

Karamel

300 g zkaramelizovaného kondenzovaného mléka
100 g změklého másla

Kondenzované mléko rozmixujeme spolu s máslem na hladký krém.

Jablečné lízátko

75 g isomaltu
20 g jablečné šťávy
0,1 g zeleného gelového barviva
0,1 g zlatého metalického prachu

Isomalt svaříme s jablečnou šťávou na 165 °C a obarvíme. Nalijeme do formy a necháme ztuhnout. Vyjmeme z formy, opálíme flambovací pistolí, aby se figurka žabky leskla.

Dokončení

100 g isomaltu
10 g vody
10 g zeleného gelového barviva
5 g tmavě modrého gelového barviva
0,1 g černého gelového barviva
10 g zlaté barvy
150 g zlatého spreje
100 g mandlového fondánu
10 g kukuřičného škrobu
50 g ginu
1 plátek jedlého zlata
hrací strojek

Kompletace

Profily ze sušenkového těsta obrousíme hrany pomocí struhadla, nabarvíme je pomocí airbrushe a štětce alkoholem zředěnými barvami. Dopatinujeme zlatým sprejem. Zapečeme 10 minut na 120 °C.

Isomalt svaříme s vodou na 165 °C, slepujeme s ním krabičku, fixujeme ice sprejem. Fondán obarvíme nazeleno, presujeme do forem vysypaných škrobem. Vyjmeme, dopatinujeme barvami a přilepíme na víka truhliček pomocí isomaltu.

Na dno velké krabičky vrstvíme pekanový krém, jablka a karamel. Přikryjeme falešným dnem.

Dřík hracího strojku nahřejeme flambovací pistolí, přilepíme lízátko ve tvaru žabky, ozdobíme kouskem zlata, pomocí černé gelové barvy vytvoříme žábě očka. Do velké krabičky vložíme menší krabičku a do ní lízátko na hracím strojku.

Další recepty Celý díl

Upozorňujeme, že recepty z pořadu Peče celá země mohly být při natáčení z technických důvodů pozměněny a zároveň, že suroviny od různých výrobců mohou mít odlišné složení, což může ovlivnit výsledný produkt.